Над 24 000 електронни извинителни бележки са постъпили в електронните

...
Над 24 000 електронни извинителни бележки са постъпили в електронните
Коментари Харесай

От 1 октомври отсъствията на учениците ще се извиняват само по електронен път

Над 24 000 електронни извинителни бележки са постъпили в електронните дневници на учебните заведения. Лекарите обаче към момента издават и хартиени, тъй като нямат противоположна връзка дали цифровият документ е стигнал до учебното заведение. От 1 октомври отсъствията по медицински аргументи на учениците ще се извиняват единствено по електронен път.

От началото на седмицата лекар Миндов издава електронни извинителни белекжи, само че не знае дали те сa стигнали до учебните заведения.

" Предпочитам даже и да ги изпратя електронно, да ги дам и на хартия. Така и родителите и учениците са по-спокойни,че имат записка. Тоест виждат нещо - пипват го ненапълно служи тази записка и за информация с изключение на на учителя за извиняване на отсъствия, и на родителя пък да знае какъв брой дни е определил лекаря ", съобщи ръководителят на сдружението на софийските общопрактикуващи лекари, доктор Георги Миндов.



Електронната записка влиза в учебния дневник до 15 минути откакто е изпратена от лекарския кабинет. В столичното 140 учебно заведение към момента извиняват отсъствията най-вече с хартиени бележки.

" Това, което имаме все още е единствено една получена електронна записка. Зад нея обаче не стои групировка, която да ни даде за интервал и по този начин нататък от кой персонален доктор е издадена. Най-вероятно следва някаква актуализация ", сподели Мая Зафирмова, шеф на 140 СУ " Иван Богоров ".

" Какво би трябвало да прави класния началник за следенето на тези бележки? Как ще се известява класния началник,че такава записка е пристигнала - уповавам се да имаме по-точни указания ", съобщи Виолета Илиева, преподавател от 140 СУ " Иван Богоров ".

От Министерството на електронното ръководство обясниха, че дали класния началник ще получи уведомление за постъпила записка зависи от доставчика на електронния дневник.

" Данните постъпват автоматизирано и неизвинените отсъствия биват извинени по медицински аргументи автоматизирано. Имат идентификация на ученика и надлежно от коя до коя дата е бил на лекуване ", съобщи зам.-министърът на електронното ръководство Валентин Мундров.



Електронната записка е с датата от деня на прегледа, само че с нея ще могат да се извиняват отсъствия от преходни дни, изясняват от министерство на електронното ръководство.

" По преценка на доктора може да бъде издадена с един ден обратно ", безапелационен бе Мундров.

" Ако ма такава опция би трябвало да бъде облечена в съответната нормативна база ", съобщи ръководителят на сдружението на софийските общопрактикуващи лекари, доктор Георги Миндов.

Сега лекарите работят по инструкции от 2017-та, съгласно които с записка може да се извиняват отсъствия от датата на прегледа. През октомври ще се признават единствено хартиените бележки, издадени до края на този месец.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР