Над 23 хиляди пилигрими хасиди пристигнаха в град Уман в

...
Над 23 хиляди пилигрими хасиди пристигнаха в град Уман в
Коментари Харесай

23 хиляди хиляди хасиди пристигнаха в украинския Уман за еврейската Нова година - Свят

Над 23 хиляди пилигрими хасиди дойдоха в град Уман в Централна Украйна по случай празника Рош ха-Шан – еврейската Нова година, заяви в неделя Обединената еврейска общественост. Войната не спря пилигримите от обичайното им поклонение. Тази година Рош ха-Шан се пада в дните 25-27 септември.

Според държавната миграционна работа на Черкаска област на 23 септември в Уман са обитавали съвсем 20 хиляди пилигрими, а еврейската общественост счита, че в неделя сутринта броят им е надхвърлял 23 хиляди души. Ежегодно до Украйна пътуват хиляди поклонници от хасидската общественост в Бразилия. В спокойно време и преди коронавирус пандемията в Уман пристигаха над 40-50 хиляди евреи.

За ортодоксалните евреи Уман е едно от най-почитаните светилища, защото тук е ситуирана гробницата на равина праведник Нахман (Брацлавски). Всеки същински евреин е задължен да посети това място. Хасидските поклонници идват в градчето освен да отпразнуват новата еврейска година, а и да намерят тук благополучие. Популярна легенда измежду евреите е: в случай че празнувате Нова година в гроба на праведник - цадик, то идната година ще донесе доста благополучие. Равинът Нахман е считан за един от най-известните еврейски мистици.

Украинските управляващи насочиха предизвестие към пилигримите от целия свят да се въздържат от пътувания до Уман в изискванията на война. На територията на Черкаска област няма дейни бойни дейности, само че на процедура цялата територия на Украйна е в евентуална заплаха.

В историята на евреите има няколко места на Земята, които са значими за народа им. Наред с Ерец в Израел, където се случват най-важните събития от историята на израелитяните, това са още Вавилон, където е написан Талмудът, Испания, където се е основало учението Кабала и Украйна, където поражда хадисизмът.

Хасидите са ортодоксалните евреи, а името им, преведено от иврит значи „ праведност “. Учението поражда в Украйна в средата на XVIII век и е основано от Израел Баал-Шем-Тов. В Уман е заровен неговият внук равинът Нахман. За това отклонение на юдаизма религиозният възторг е по-голям от стифовете на Талмуда. Учението, развито от равина Беща, значи следното: необразован евреин може да е по-близо до Бога, в сравнение с най-квалифицираният академик. Този метод се харесваше на евреите, които се придържаха към класическия юдаизъм.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР