Над 23 000 са подадените сигнали за домашно насилие на

...
Над 23 000 са подадените сигнали за домашно насилие на
Коментари Харесай

Мирно шествие постави началото на Международна кампания срещу насилието над жени

Над 23 000 са подадените сигнали за домашно принуждение на телефон 112 от началото на годината до момента, оповестиха на брифинг от Главна дирекция Национална полиция. От Министерство на вътрешните работи прецизираха, че ограничаващите заповеди за интервала са над 2000.

Тази вечер в центъра на София се организира шествие във връзка интернационалния ден за битка с насилието над дами. Вижте повече детайлности в директното включване на Николай Минков.

От през днешния ден стартират 16-те дни от годишната Международна акция против насилието над дами. Едно от събитията, част от акцията, е спокойно шествие, което потегли от пл. " Независимост ", минава по Цар избавител, край Народното събрание, Ректората и до стигна до Орлов мост. Движението не беше блокирано изцяло, а единствено в едната лента.

Министерство на вътрешните работи заяви през днешния ден, че до 3 години ще започва автоматизирана осведомителна система за жертви от принуждение. Освен, че на нея ще се подават сигнали за леки, тежки телесни повреди в домашна среда, обезчестяване, ще има цялостна информация за насилниците, за издадените ограничаващи заповеди и престъпното им минало. Целта е те да бъдат по непрекъснат надзор, без значение къде отиват, къде работят или с кого живеят.

Над 23 000 са подадените сигнали за домашно принуждение единствено за първите 7 месеца на година. За съпоставяне през цялата 2018 година те са били малко над 31000.

От Националната полиция молят към потърпевшите да не се опасяват, да подават сигнали против насилниците.
Ст. комисар Благородна Макева - зам.-директор на ГДНП: Домашното принуждение стартира с крясъци, само че не би трябвало да приключва с тишина. Защото тишината значи, смъртен излаз от тази връзка За всяка една жертва на домашно принуждение минава друг интервал от време преди тя да се почувства задоволително мощ, с цел да потърси помощ. Седем пъти едно потърпевшо лице казва- аз ще отида и ще подам сигнал, ще отида и ще потърся помощ, преди изобщо да потърси такава.
За първите 9 месеца на годината районните съдилища са издали над 2390 ограничаващи заповеди против насилници, като за цялата предишна година те са били над 2000.
Инсп. Пенка Стоянова: В множеството случаи потърпевшото лице, това което желае от нас като полицейски чиновници желае -задръжте го, отведете го, не желая да го виждам. Ние не можем да го задържим и да го отведем, в случай че няма съществуване на ограничаваща заповед. Ние молим освен към потърпевшите, а също по този начин към техните близки, познати съседи- обаждайте се, подавайте сигнали, сигнализирайте, тъй като феноменът домашно принуждение не би трябвало да остава в безмълвие.
В отбрана на дамите от принуждение се разгласи и омбудсмана Диана Ковачева. Тя и нейният екип излязоха с черни лепенки на устата пред постройката на публичния бранител, която беше осветена в оранжево- цветът на интернационалната акция на Организация на обединените нации " Оринжд уърлд ".
Диана Ковачева- омбудсман на Р България: Съпричастни сме с жертвите на принуждение, алегорично залепихме устата си, тъй като мълчанието е това,което убива и призоваваме дамите да не мълчат за насилието, което се случва зад стените на дома им, на работното място.
Малко преди 20 ч. спокойно шествие в поддръжка на дамите жертви на принуждение, потегли от пл. " Независимост " в столицата до Орлов мост. Участниците в него насочиха съответни претенции към държавните институции.
Анастасия Илиева- уредник на мирното шествие: Имаме претенции към властимащите, свързани с повече ограничения за предварителна защита, повече ограничения за отбрана, повече ограничения за спешни центрове, които да бъдат открити, където потърпевшите могат да потърсят помощ.
Според протестиращите е нужна и смяна на публичните настройки, свързани с домашното принуждение, което у нас се приемало за нещо обикновено.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР