Над 220 млн. евро по Програма „Развитие на регионите 2021-2027

...
Над 220 млн. евро по Програма „Развитие на регионите 2021-2027
Коментари Харесай

220 млн. евро по Програма „Развитие на регионите“ в подкрепа на уязвими групи

Над 220 млн. евро по Програма „ Развитие на районите " 2021-2027 година са планувани за осъществяването на ограничения и действия в поддръжка на уязвими групи от популацията и хора в неравностойно състояние.

За това осведоми заместник-министърът на районното развиване и благоустройството арх. Стефан Аспарухов на конференция „ Политики за възстановяване жилищните условия на уязвими групи на общинско и национално равнище ".

От общия запас 76 млн. евро са за възстановяване на здравна и обществена инфраструктура, в която ще се дават услуги за ранно детско развиване, за предварителна защита и ранна намеса на увреждания на деца и други. С вложенията в здравна инфраструктура ще се даде приоритет на профилактиката на заболяванията, както и на поддръжката за лекуване на сърдечно-съдови, онкологични и неврологични болести, развиване на телемедицината, мобилни кабинети, доставки на профилирано съоръжение за лечебните заведения и други. Ще бъдат приоритизирани вложенията в структурите за дълготрайно лекуване и рехабилитация, както и за основаване на центрове за гериатрични и палиативни грижи.

Над 19 млн. евро са планувани за обезпечаване на съвременно и налично жилищно настаняване, включително вложения в реновиране и/или създаване и съоръжение на жилища, в това число общинско жилищно настаняване, както и лични жилища на представители на уязвими групи.

Около 127 млн. евро са за зелена градска инфраструктура, в това число създаване на публични зони за отдих и зелени площи, както и действия за възобновяване на квартали и други.

„ Нашите старания в Министерство на регионалното развитие са ориентирани към увеличение на икономическия напредък на българските райони, както и за поощряване на уравновесено териториално развиване ", акцентира заместник-министърът. Тези старания се поддържат точно от европейското финансиране.

Аспарухов акцентира, че с изключение на финансирането за възстановяване на жилищните условия на уязвими хора, е належащо държавните институции и представителите на неправителствения бранш да работят дружно за преустановяване на жилищната беднотия. „ За задачата е значимо да се разпознават и предизвикват политики, ориентирани към повишение качеството на живот на хората, общественото включване и понижаване на бедността, както и за трайната интеграция на маргинализираните общности ", съобщи още проектант Аспарухов.

Той беше безапелационен, че съществена цел на политиката за районно развиване е основаването на стопански мощни и устойчиви райони посредством целенасочени вложения и ограничения за справяне с отрицателните демографски трендове и понижаване на районните разлики във връзка с популацията.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР