Над 22 млн. лева обезщетения е платила страната ни по

...
Над 22 млн. лева обезщетения е платила страната ни по
Коментари Харесай

Над 22 млн. лева е платила България по дела в Страсбург


Над 22 млн. лв. компенсации е платила страната ни по каузи в Европейския съд по правата на индивида в Страсбург. 1500 са правосъдните акта, свързани с България, по които се е произнесла институцията. От тях неоправдателните решения са 754.

Данните са за интервала от първото неоправдателно решение по делото " Луканов против България " през 1997 година до през днешния ден. Те бяха показани от правосъдния министър Крум Зарков на конференция, отдадена на 30 години от приемането на България в Съвета на Европа и утвърждението на конвенцията за отбрана правата на индивида.

На нея участваха президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, шефката на Конституционен съд Павлина Панова, генералният секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович - Бурич, външният министър Николай Милков омбудсманът  Диана Ковачева, конституционни съдии, магистрати, правозащитници, юристи, преподаватели.

Един от въпросите, които беше подложен, е за самостоятелната конституционна тъжба, която у нас още не е въведена. 

Според президента един от механизмите за отбрана на правата на индивида е разширение на достъпа до Конституционния съд, а точно въвеждането на самостоятелната конституционна тъжба. 

Колкото по-пряк е достъпа на физическите и юридическите лица до Конституционния съд, толкоз по-голяма е вероятността Конституционен съд да се трансформира в ефектимен поръчител за правата на индивида, разгласи шефката на съда Павлина Панова.  
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР