Над 2100 аптеки от общо 3600 в страната са свързани

...
Над 2100 аптеки от общо 3600 в страната са свързани
Коментари Харесай

Над 2100 аптеки от общо 3600 в страната са свързани с националната система за верификация

Над 2100 аптеки от общо 3600 в страната са свързани с националната система за верификация на медикаментите и тя работи устойчиво. Това разгласи министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев на чуване по тематиката в Народното събрание. Той опроверга изказванията, че въвеждането на системата е финансово непостижимо за аптеките, показва Българска телеграфна агенция.

2400 от тях имат контракт с НЗОК, т.е. работят с компютри и профилиран програмен продукт и би трябвало да закупят единствено читател на стойност сред 180 и 200 лв. и да платят еднократно 50 лв. за свързване със системата, сподели Ананиев:

" Единичните случаи, при които аптека действа без интернет и компютър, цената, която би трябвало да бъде заплатена за въвеждане на системата за верификация, е сред 1500 и 2000 лв. - като еднократен разход ".

През преходния интервал до цялостното въвеждане на системата е допустимо да има механически усложнения заради включването на нови консуматори към нея, предизвести още министър Ананиев. И още едно значимо конкретизиране - 6 месеца ще е гратисният интервал, в който няма да бъдат налагани наказания:

" Допълнително Министерството на здравеопазването изрично декларира, че няма да се постановат наказания и санкции на аптеки, във връзка на въвеждането на верификацията, за интервал от най-малко 6 месеца. През този интервал ще се тества системата ".

Ананиев опроверга и информацията, че над 700 аптеки са се присъединили в националния митинг против системата за верификация на 20 февруари. По думите му едвам 38 аптеки със подписан контракт със Здравната каса са уведомили, че на този ден няма да работят.

Седем министри вземат участие в днешния парламентарен надзор.

Най-много депутатски въпроси има към министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев. Той дава отговор за риска от затварянето на профилираната кардиохирургична болница в Бургас, за активността на Център за асистирана репродукция, националната здравно-информационна система, нападението над лекари, както и за настоящата обстановката с разпространяването на морбили в страната.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР