Над 2000 свлачища са се активизирали само през първите месеци

...
Над 2000 свлачища са се активизирали само през първите месеци
Коментари Харесай

Потенциалните свлачища трябва да се обследват, за да се избегнат инциденти

Над 2000 свлачища са се засилили единствено през първите месеци на 2018-а, до момента в който предходната година те са били едвам 40. През миналата седмица голямо свлачище блокира пътя Смолян-Мадан, а в региона на русенското село Пиргово развалена от свлачище ВиК инфраструктура остави десетки семейства без вода. За да бъдат укрепени всички свлачища, са нужни към 1 милиард лв.. Какви са аргументите за активирането им и какво би трябвало да направи страната, с цел да не се стига до съдбовни произшествия. Това попитахме тази седмица в рубриката ни „ Гласът на града “ Михаил Милчев, който дълги години е работил в „ Напоителни системи “ в Русе.

Русе

Според Михаил Милчев към този момент 15 години никой не обследва евентуалните свлачища, а това е първата неточност, която се позволява в битката със оправянето с тях. Нужно е тези места да се проучат деликатно.
Михаил Милчев: „ Аз не считам, че е належащо всички свлачища незабавно незабавно да бъдат укрепени. Тъй като има свлачища, които заплашват живот, свлачища, които заплашват имущество, има и свлачища, които нищо не заплашват. Определено има потребност от преструктуране на бранша. Не може да има 6-7 разнообразни организации, които да се занимават с тематиката. “
Той приветства решението на страната да сътвори дружество, което да ръководи безстопанствените язовири, само че недоумява по какъв начин ще стане това, защото има изострен дефицит на квалифицирани фрагменти.
Михаил Милчев: „ Предложението е доста положително. Проблемът е, че аз не виждам сега с какви фрагменти може да бъде изпълнено това. Има дребна група фрагменти, най-вече в предпенсионна възраст, най-вече в София. “
Михаил Милчев дава образец с университет в Холандия, където има компетентност „ Управление на реките “, до момента в който в България такава липсва. И по тази причина той е безапелационен, че наводнения, свлачища и преливане на язовири може да се избегнат, единствено в случай че има готови хора, които всяка година да изследват рисковите места и да работят навреме, а не когато към този момент е съдбовно късно.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР