Над 2000 са вековните дървета, включени в специалния регистър на

...
Над 2000 са вековните дървета, включени в специалния регистър на
Коментари Харесай

Над 2000 са регистрираните вековни дървета в България, Гранитският дъб е най-старото от тях

Над 2000 са вековните дървета, включени в специфичния указател на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), сочи информация в регистъра. Той се поддържа в електронен вид от 2011 година и в него има къса информация за типа и мястото, на което се намират дърветата. Всяко дърво е и с неповторим идентификационен код. Най-старото вековно дърво е Гранитският дъб, заяви за Българска телеграфна агенция Вяра Атанасова - основен специалист в министерството. Първото оповестено вековно дърво у нас пък е Байкушевата мура, което е вписано през 1940 година

Най-старото дърво в България

Най-старото дърво в България е Гранитският дъб, който е на близо 1700 години. Намира се в землището на село Гранит, Стара Загора. Обявено е за вековно през 1967 година Още тогава обаче положението му не е било положително. Сега има единствено един жив клон, сподели за Българска телеграфна агенция кметът на селото Веселина Ракаджиева. Мястото към дървото е оградено, преди време е направена нужната структура. В кметството разискват дали би трябвало да се махне бръшлянът, който е обвил дъба. Внушителното дърво притегля туристи, които идват в селото единствено поради него.

Кога едно дърво се афишира за вековно

Обявяването на вековните дървета става според закона за биологичното многообразие. Предложение за включване в регистъра се прави първо до съответната Регионална ревизия по околна среда и водите (РИОСВ), в чийто обсег се намира растението. Между инспекцията и притежателя на парцела, в който може да се намира дървото, се подписва протокол. Експертите вършат оглед, преценят положението на дървото и изпращат информацията до министерството. Заповедта за оповестяване на дърво като вековно се подписва от министъра.

Изваждането от регистъра става при констатация, че дървото е сухо, унищожено или невъзстановимо повредено. Има погрешно схващане, че когато едно дърво бъде заличено от регистъра, то ще бъде отсечено, сподели Атанасова

Нейният съвет е да не се вършат оферти в регистъра да се вписват дървета в недобро положение. По думите ѝ даже очевидно здрави дървета може да са повредени от вътрешната страна.

Дърветата в градска среда са по-застрашени от външно въздействие и по тази причина доста деликатно би трябвало да се сортират тези, препоръчани за регистъра. Дори да не е предпазено обещано дърво, то попада под режимите за Наредбата за дълготрайната растителност. Не може всеки, който си реши, да отсече дърво, акцентира специалистът. Независимо дали е в частен парцел, отново се изисква мнение от съответната община, добави тя. Атанасова даде образец, че постоянно се отстраняват орехи, които са към Закона за запазване на селскостопанското имущество.

Грижата за вековните дървета

Задължението за грижата е на притежателите, в чийто парцел се намира дървото. Всичко се съгласува с Регионална инспекция за опазване на околната среда, даже кастренето на дървото. При целеустремено увреждане инспекцията може да наложи санкции.

Според Димитър Захариев от Асоциацията на арбористите в България грижата за вековните дървета би трябвало да се прави извънредно деликатно.

Арбористите са подготвени да се грижат за дървета. Има неща, които с годините се трансформират в самите дървета, което постанова арбористичната помощ да е доста прецизна. Законовата рамка пази, само че би трябвало да бъде усъвършенствана, разяснява той.

По думите му би трябвало да се ускори експертизата при опазването на вековните дървета.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР