Над 2000 души са подали заявления, за да могат да

...
Над 2000 души са подали заявления, за да могат да
Коментари Харесай

Машинният вот се оказа предизвикателство за избирателите в Турция и Кърджали

Над 2000 души са подали заявки, с цел да могат да гласоподават вкъщи си на хартия
Затруднения с машините и опашки пред изборните секции. Така минава изборният ден в Турция, където към 300 000 души имат право на глас. Заради компликациите и бавното гласоподаване стотици изнервени гласоподаватели стояха часове наред пред изборните секции, оповестява Българска национална телевизия.

Едната изборна секция в кв. „ Авджълар “ Истанбул е отворила порти в 6:50 часа, а втората - в 7:00 часа локално време. Минути по-късно първите гласоподаватели към този момент бяха пристигнали да гласоподават.

Машините, обаче, се оказаха затруднение пред гласоподавателите. Заради незнанието на някои по какъв начин да гласоподават с тях, членове на комисии желаеха да могат да се намесват по-активно, помагайки.

„ Няма право никой да бъде зад него, зад машината. Те би трябвало да са на два метра, до момента в който му изясняват “, сподели Александра Мешкова, член на СИК.

Въпреки разяснението минути по-късно някои членове на комисии започнаха да оказват помощ, гледайки непосредствено в екрана на машината.

Същата сцена се повтаряше през целия ден от време на време.

Местните изселнически организации помагаха от своя страна с попълването на декларациите. Заради компликациите с машините, обаче, се извиха големи опашки пред секциите.

Някои гласоподаватели бяха превозени до секции единствено с бюлетини.

Машинният избор се оказа предизвикателство и за гласоподавателите от Кърджали. На доста места се наложи да им бъде помогнато, въпреки и непозволено, с цел да упражнят правото си на глас, оповестява bTV.

Може би поради това там бяха формирани рекорден брой преносими секции – над 2000 души подадоха заявки, с цел да могат да гласоподават вкъщи си на хартия. Разбира се, измежду тях има и хора, които в действителност са трудноподвижни, само че има и такива, които просто злоупотребиха с това заявление.

Хората доста мъчно се справяха с машините, а на автогарата и през днешния ден идваха рейсове с изселници, които желаят да гласоподават.

Машините в секциите блокираха постоянно поради невъзможността да се гласоподава в период. Не липсваше и помощ.

От клип, изпратен от секцията в село Пепелище, се вижда, че гласоподавателите се инструктират, само че не на български.

За последното денонощие на автогарата в Кърджали са пристигнали 6 изключителни рейса, всички от Бурса.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР