Над 2000 души подадоха данъчни декларации през първия ден от

...
Над 2000 души подадоха данъчни декларации през първия ден от
Коментари Харесай

Какви данъчни облекчения можем да ползваме с подаването на годишна данъчна декларация?

Над 2000 души подадоха данъчни заявления през първия ден от данъчната акция 2024 година, която обичайно започва на 10 януари, оповестяват от Национална агенция за приходите. През последните 24 часа близо 1500 данъкоплатци са избрали Портала за електронни услуги, с цел да заявяват приходите си и да заявят използването на разнообразни данъчни облекчения.

От приходната организация припомнят, че жителите, които желаят да понижат общата си годишна данъчна основа за 2023 година, попълнят Приложение № 10 от формуляра по член 50 от ЗДДФЛ. Лицата, извършващи активност като търговци, едноличните търговци и земеделските стопани, избрали този ред на облагане, подават декларациите си от 1 март до 1 юли, защото тази година 30 юни е неработен ден.

И през тази година лицата, получили облагаеми приходи през 2023 година, ще имат опцията да понижат данъчната си основа с плануваните в закона данъчни облекчения.

Видове данъчни облекчения:
данъчно облекчение за деца и за деца с увреждания
От приходната организация чакат още веднъж повишен интерес към данъчното облекчение за деца и за деца с увреждания, заради опазване на размера на сумите, които се приспадат от годишните данъчни основи за 2023 година В взаимозависимост от облагаемите приходи на родителите за предходната година, те ще получат надлежно до 600 лева за едно дете, до 1200 лева за две и до 1800 лева за три и повече деца. За развъждане на едно дете с увреждания сумата за приемане е до 1 200 лева
данъчно облекчение за ремонт и/или усъвършенствания на лично жилище
Гражданите могат да се възползват и от данъчното облекчение за ремонт и/или усъвършенствания на лично жилище за направените през 2023 година заплащания за труд в общ размер до 2000 лева За да получат до 200 лева данъчна отстъпка, е належащо притежателите да разполагат с документи, удостоверяващи заплащането за труд.
данъчно облекчение за млади фамилии
Младите фамилии могат да понижат годишната си данъчна основа с лихвите, заплатени по първите 100 000 лв. от главницата по ипотечен заем за закупуване на жилище. За да употребяват това данъчно облекчение, те би трябвало да са съпрузи, най-малко единият от тях да не е навършил 35 години към датата на подписване на контракта за ипотека и жилището да е само за фамилията.
данъчно облекчение за понижена продуктивност
Облекчението за понижена продуктивност е за лица с 50 и над 50 на 100 неработоспособност и им дава опция да понижат данъчната си основа със 7920 лева
данъчно облекчение за непринудено обезпечаване
С направените през годината персонални вноски за в допълнение непринудено обезпечаване в общ размер до 10 на 100 може да се понижи сумата от годишните данъчни основи. Тази сума може да бъде понижена в общ размер до 10 на 100 и за персонални вноски за непринудено здравно обезпечаване и премии/вноски по контракти за застраховки „ Живот “.
данъчно облекчение при пазаруване на застрахователен стаж при пенсиониране
Данъкоплатците, които през годината закупуват застрахователен стаж при пенсиониране също могат да понижат данъчната основа с размера на направените вноски.
данъчно облекчение за донори
Лицата, които през 2023 година са правили разнообразни дарения, като да вземем за пример на Национална здравноосигурителна каса - за действия по отношение на лекуването на деца, финансирани с прехвърляния от бюджета на Министерството на здравеопазването и/или Център за асистирана репродукция, дарения за просвета или в интерес на лечебни заведения, обществени домове, БЧК и така нататък, имат опция да понижат данъчната си основа с общо до 65% откакто приложат към годишната данъчна декларация копия на документи, удостоверяващи статута на лицето, което получава дарението, и че то е получено.

Ако, след използването на данъчните облекчения се образуват суми за възобновяване, те се изплащат в период от 1 месец след подаването на декларацията.

Едно от най-важните условия за прилагане на данъчните облекчения е лицата да нямат обществени отговорности, подлежащи на наложително осъществяване. От Национална агенция за приходите поучават преди да заявят използването на данъчно облекчение да ревизират с личен идентификационен код (ПИК) данъчно-осигурителната си сметка онлайн за отговорности, с цел да избегнат неудобства.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР