Над 2000 аптеки са свързани вече с новата система за

...
Над 2000 аптеки са свързани вече с новата система за
Коментари Харесай

Над 2000 аптеки работят вече с новата система срещу фалшиви лекарства

Над 2000 аптеки са свързани към този момент с новата система за верификация на медикаменти, която стартира да работи в Европейски Съюз от 9 февруари. 
 Как работи новата система против подправени медикаменти
Целта на системата е да се пресече търговията с подправени медикаменти. Първоначално тя ще работи единствено за медикаментите, отпускани с рецепта.

В системата към този момент са качени данните на над 20 млн. сериализирани опаковки медикаменти.

“След 9 февруари стартира оперативната фаза и тече плавният временен интервал за цялостно внедряване на системата. В България тя е построена в точния момент, тествана е няколко месеца и работи сполучливо, напълно съгласно упованията за този стадий ”, изясни изпълнителният директор на Българската организация за верификация на медикаментите Илиана Паунова.

През първата седмица от работата на системата са видяни някои механически грешки, свързани най-често с настройките на баркод четците. Софтуерните снабдители на всички консуматори на системата са осведомени незабавно.

“Те имат подготвеност да спомагат за изчистване на неточностите и да проведат образование за работа с техните софтуерни приложения ”, увериха от БОВЛ.

След въвеждането на системата беше въведен 6-месечен гратисен интервал, в границите на който всички аптеки да се включат в системата.  

От Министерството на здравеопазването и от Изпълнителната агенция по медикаментите разпространиха и указания за потреблението на системата. 

Около 700 аптеки се включиха през днешния ден в митинг, като настояха страната да заплати на аптеките за включване в системата за верификация. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР