Над 200 общини са получили днес 3 милиона лева за

...
Над 200 общини са получили днес 3 милиона лева за
Коментари Харесай

Социалният министър посети Националния център за рехабилитация на незрящи

Над 200 общини са получили през днешния ден 3 милиона лв. за услугата „ Личен помощник " на хора с увреждания. Това заяви общественият министър Бисер Петков, който посети Националния център за рехабилитация на незрящи в Пловдив, във връзка Деня на белия бастун.

 © БГНЕС
Над 4000 души употребяват всяка година услугите на единствения народен рехабилитационен център с пансион за слепи хора.
Александрина Костова, шеф НРЦ: " Някои имат потребност от насочване и подвижност, някои желаят да се научат да готвят, други желаят зрителна рехабилитация, организираме курсове. "
Близо 200 000 лева е държавната прехрана на центъра и тя не е променяна през последните 10 години. Средствата не стигат за образуване на най-желаните професионални курсове, каквито са езиковите, само че има интерес към компютърното образование и курсовете по масаж. Виолета е приключила 6-месечното образование за теляк и интензивно търси работа, тъй като пенсията ѝ е 310 лева За момента няма потвърждения от работодатели.
Виолета Тютюнева: " Може би ще се обадим или нещо от сорта, друго споделят ".
Приятелката ѝ Тони, също приключила курса, има повече шанс.
Тони Петрова: " Да, трябваше да изчакам известно време, само че пък откликнаха и от две години работя в един фитнес център ".
Инспекцията по труда ревизира над 880 предприятия, задължени да наемат на работа хора с увреждания. Фирмите, които са с над 50 служащи, само че не желаят да създадат това, заплащат компенсационни такси в размер на 30% от минималната работна заплата за всяко незаето място.
Бисер Петков, министър на труда и обществената политика: Към момента от 110 предприятия за 549 работни места за трите месеца, които действително се ползват квотите, са импортирани 92 244 лв..
За първите девет месеца на годината близо 12 000 души с трайно понижена продуктивност са почнали работа, което е два пъти повече спрямо предходната година, регистрира още министър Петков.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР