Над 200 находки са открили българските археолози при проучванията на

...
Над 200 находки са открили българските археолози при проучванията на
Коментари Харесай

Откриха над 200 находки при разкопки в ломското село Станево

Над 200 находки са разкрили българските археолози при изследванията на крепостта "Помодиана ", която се намира в землището на село Станево, община Лом, научи организация BulNews.
Проучена е част от вътрешно барикада на кула, издигната в късноримската ера втората половина на 4 век, което е южната крепостна стена.
Според Прокопий Кесарийски по времето на император Юстениан тук се издигала самотна кула. Поради тази причина той я трансформирал в мощна цитадела, наречена "Путедис ", което значи "При извора ". Крепостта е упомената три пъти в античните извори, сподели Владислав Живков, археолог в Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките.
"Успяхме да разкрием ъгъла на тази кула, тази година не успяхме да достигнем до хипотетичната ранновизантийска цитадела. Правени са разкопки през 1988 година, лимитирани. Смята се, че тя е била бургус, независима кула, укрепена през 4 век и след това разширена. Открити са много индикативни материали, допустимо е да е имало ранно барикада през 1 век, когато днешният Северозапад е попаднал в Римската империя. Материалът е забавен, над 200 находки, главно късноантични монети... Открити са и материали от праисторията и импорт от Средиземноморието, което се среща рядко ", сподели Живков.
Районът е изсъхнал като изключваме огромната река Дунав, която не се употребява за питейна вода, има забавен факт - съществувал е мощен извор покрай крепостта, който евентуално е дал името й, изясни още Владислав Живков.
"Обектът беше финансиран от община Лом и от министерството на културата. Ние имаме очаквания, че това финансиране ще продължи. Сериозна част от крепостта беше разрушена предходната зима с багери и това наложи да стартират разкопки, до момента в който не е разрушено ", добави той.
Археолозите се надяват археологическите изследвания да продължат и през идната година. Целта им е да бъде разкрита цялата кула.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР