Над 20 страни членки се очаква да изпълнят тази година

...
Над 20 страни членки се очаква да изпълнят тази година
Коментари Харесай

НАТО предвижда България да вложи в отбрана 2,18 на сто от БВП

Над 20 страни членки се чака да изпълнят тази година набелязаната от алианса цел разноските за защита да са минимум 2% от техния БВП, разгласи Столтенберг

По данни на НАТО тази година България ще вложи в защита 2,18 на 100 от Брутният вътрешен продукт, демонстрират документи, публикувани от алианса в навечерието на срещата на държавните и държавните ръководители на страните от пакта във Вашингтон през юли.

Отбранителни разноски на нашата страна за тази година възлизат на 2,325 милиарда $, а през 2023 година са били 1,992 милиарда $. Данните сочат за трайно нарастване от 2020 година насам., отбелязва кореспондентът на Българска телеграфна агенция в Брюксел Николай Желязков.

Средната бройка на въоръжените сили е спаднала с 0,6 на 100 по отношение на данните за 2014 година, когато страните от НАТО си сложиха за цел разноските им за защита на бъдат две на 100 от Брутният вътрешен продукт.

Снощи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг означи, че над 20 страни членки ще изпълнят тази година набелязаната от алианса цел разноските им за защита да съставляват минимум 2% от техния БВП.

В тирада пред мозъчния концерн Център " Уилсън " във Вашингтон Столтенберг посочи, че преди пет години тази страни са били по-малко от 10, съобщи Ройтерс.

През март полският президент Анджей Дуда съобщи пред Съвета за национална сигурност във Варшава, че от страните в алианса би трябвало да се изисква да поемат ангажимент да изразходват 3% от брутния си вътрешен артикул за защита, а не да се стремят към сегашната цел от 2%.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР