Над 20 служители на МВР незаконно са анулирали електронни фишове

...
Над 20 служители на МВР незаконно са анулирали електронни фишове
Коментари Харесай

Разкриха мащабна схема за анулиране на глоби от полицаи

Над 20 чиновници на Министерство на вътрешните работи нелегално са анулирали електронни фишове и други наказания за нарушавания на разпоредбите за придвижване. В резултат единствено за година в бюджета не са постъпили към 70 000 лв., които е трябвало да се съберат от санкции, заяви шефът на пътната полиция Калоян Драганов. Схемата е разкрита при инспекция в Националната полиция, а чиновниците са съумели да анулират над 800 наказания.
Участниците в нея са употребявали личните си пароли, с цел да отбележат като разплатени наложени санкции за нарушавания, снимани посредством камерите на Министерство на вътрешните работи. Те местели фотоси на извършители от една директория в друга. При промяната на директорията системата отчитала, че санкциите са платени. Те обаче действително не са постъпили в бюджета. Освен това са анулирани и фишове от чиновници, които не са имали такова пълномощие.
Една от другите схеми е прилагана при нарушаване за придвижване със скорост от над 50 км в обитаемо място, за което са издавани непозволено електронни фишове. Според закона обаче е трябвало да се сформира акт, а има и планувано отнемане от право да се ръководи кола за три месеца. Полицаите обаче са намерили метод да спестят тази глоба на нарушителите.
Освен това са установени няколко случая с осъществени нарушавания при регистрацията на коли за облаги, които нанасят вреди този път на застрахователните компании. За миналите две години са открити повече от 200 автомобила, регистрирани като различен вид транспортни средства, с цел да се спестят пари от застраховането им. Разкрити са и случаи, в които моторни транспортни средства са регистрирани в положение " тотал вреда " и след приемане на застрахователното обезщетение нелегално са пререгистрирани още веднъж като коли " в придвижване ".
За услугата уличените чиновници са получавали суми от 300 до 1000 лева посредством медиатори. По тези случаи също са формирани дисциплинарни производства. Някои от участниците са излезли в дълъг болничен отпуск, с цел да избегнат предявяване на обвиняванията.
Материали от инспекцията са изпратени в Софийската градска прокуратура, като е формирано и дисциплинарно дело.
От Министерство на вътрешните работи се оплакаха от напън, целящ да дискредитира хората, които проверяват лъжливите схеми. Преди седмици е имало посягане в дома на началника на отдел " Пътна полиция " към Столична дирекция на вътрешните работи Тенчо Тенев.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР