Над 20% от българите не могат да си позволят адекватно

...
Над 20% от българите не могат да си позволят адекватно
Коментари Харесай

Над 20% от българите не могат да си позволят адекватно отопление

Над 20% от българите не могат да си разрешат съответно отопление. Според данни на " Евростат " в множеството европейски страни хората с този проблем са два пъти по-малко.
В дома на Атанас Нешев работи единствено един нагревател. Той споделя, че макар по-топлата зима, сметката му за парно остава висока. " Плащам разсрочено, тъй като сметките са доста огромни, към 300 лв.. Какво пресмятат не знам, само че по-ниски не стават сметките ", прибавя Нешев.  
Кремена Каймаканова също вижда по-високи сметки този сезон. " 165 лв. – най-малката сума до 230 лв. най-голямата ", споделя тя. От Асоциацията на топлофикационните сдружения показват, че една от главните аргументи за високите сметки, е връщането на по-високото Данък добавена стойност.
" Миналата година беше 9%, в този момент е още веднъж 20%. При непроменени цени за този сезон, идва едно просто нарастване от този факт. Оттам нататък дали е двойно това зависи от самостоятелното ползване и характерни неща в самата постройка ", казва председателят на Асоциацията на топлофикациите инж. Кремен Георгиев. Според омбудсмана Диана Ковачева по-високите сметки се дължат и на неналичието на смяна върху наредбата за сградната апаратура.
" Фактически отоплението и общите елементи се разпределят по неправдив метод. Има доста хора, които стоят на студено, радиаторите са изключени, само че те заплащат общо ползване, което се начислява в техните сметки сумите не са дребни. Оттам идва казусът ", споделя тя.   Според дефиницията за " енергийна беднотия " за предходната година над 300 000 души са получили помощ.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР