Над 20 областни управители се включиха за два месеца в

...
Над 20 областни управители се включиха за два месеца в
Коментари Харесай

Министър раздава над 7 млрд. в мобилна приемна

Над 20 регионални шефове се включиха за два месеца в мобилната приемна на министъра на нововъведенията и растежа Александър Пулев. Всеки уикенд от мандата си в служебния кабинет Пулев и специалисти от Главната дирекция „ Европейски фондове за конкурентоспособност “ (ГДЕФК) към министерството обикалят страната, с цел да осведомят фирмите за наличните до края на годината 600 млн. лева по НПВУ и настрана близо 7 милиарда лева за българските предприятия по разнообразни европрограми, управлявани от Министерството на нововъведенията и растежа (МИР).



За два месеца Пулев и екипът му посетиха 11 регионални града с мобилната приемни за разяснение на кандидатстването на компаниите по Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ) и новата стратегия „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ (ПКИП).  Мобилната приемна на МИР към този момент бе в Перник, Благоевград, Пловдив, Пазарджик, Силистра, Габрово, Стара Загора, Бургас, Смолян, Варна и Видин. В част от градовете участваха регионални и заместник-областни шефове от прилежащи области - Добрич, Велико Търново, Ловеч, Плевен, Кърджали, Хасково, Враца, Монтана и други



Предстои министър Пулев да посети и Разград, Русе, Сливен, Ямбол, Шумен и Търговище до цялостно покриване на страната.

На всяка приемна Пулев и специалистите осведомят за отворените и идни процедури от НПВУ и новата Програма за конкурентоспособност и новации в предприятията с бюджет от 3 милиарда лева, която бе одобрена от Европейска комисия на 3 октомври т.г.  Кандидатстването по нея следва до края на 2022 година, като ще се финансира създаването на нововъведения във компаниите.

Информират се и представители на локалните университети и научни общности за новата Програма за научни проучвания, нововъведения и цифровизация за икономическа промяна, чието утвърждение от Европейска комисия се чака до дни и която разполага с над 2 милиарда лева за научни разработки и внедряването им в производствата на фирмите.



За последните 4 месеца на 2022 година МИР отваря общо четири процедури по НПВУ за 600 млн. лева Първата – „ Технологична рационализация “ - завърши с 2500 планови оферти за 1 милиарда лева при предстоящи 1000-1200 плана от компаниите. Бюджетът й е 260 млн. лева В момента се кандидатства по втората – за ИКТ решения и киберсигурност - за 30,6 млн. лева за направа на уеб сайтове, онлайн магазини, приложения за телефони, IT системи, цифров маркетинг и други По нея не би трябвало съфинансиране от компаниите, а кандидатстването е до 19 декември. До момента са подадени над 2000 планови оферти. Третата и четвъртата процедури ще бъдат за акумулатори и ВЕИ за лично произвеждане и предпазване на сила с бюджет от 200 млн. лева и за развойни действия и интелектуална благосъстоятелност за 120 млн. лева и ще бъдат отворени за кандидатстване през ноември и декември т.г.

В рамките на два месеца от служебния кабинет бяха обезпечени 14 милиарда лв. европейски средства по 7 публично утвърдени от Брюксел стратегии с деяние до 2027 г.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР