Над 20 хиляди са прегледаните деца по Програма Детско здраве до

...
Над 20 хиляди са прегледаните деца по Програма Детско здраве до
Коментари Харесай

Меджидиев: Над 20 000 са прегледаните деца по Програма „Детско здраве” 

Над 20 хиляди са прегледаните деца по Програма „ Детско здраве ” до момента, която вече 10 години улеснява и подкрепя профилактиката на децата в цялата страна, предоставяйки бърз и елементарен достъп до водещи експерти. Това съобщи министърът на здравеопзването д-р Асен Меджидиев по време на визитата си в МБАЛ “Св. Петка ” – Видин, където в днешния ден протичат прегледите на над 300 деца от гр. Видин и региона. Прегледите се правят от специалистите от Програма „ Детско здраве ”, проведена от УМБАЛСМ„ Н.И.Пирогов “ и Столичната лекарска гилдия. Те се реализират по покана и организация на шефа на МБАЛ “Св. Петка ” - Видин доктор Ивета Найденова и се случват за трети път в региона.

„ Надявам се, че по този метод сме от изгода на общопрактикуващите лекари и педиатрите от района. “, акцентира здравният министър. По думите му тази стратегия разрешава високоспециализирани профилактични прегледи и дава опция на пациентите от района да имат връзка с водещите експерти в София, където при потребност се реализират високотехнологични проучвания и се наблюдават деца, при които има открити отклонения, хванати в ранна детска възраст. 

По време на изказването си пред медиите, министър Меджидиев подчертава, че главен приоритет е построяването на Националната детска болница, където е реализиран прогрес. Той напомни, че предходната седмица е подписано Споразумение с Европейската капиталова банка (ЕИБ) за осъществяване на разбор и за бъдещите процеси, касаещи проектирането на детската болница. По думите му през идната седмица следва одобряването на подробния организационен проект за построяването на болничното заведение.

По време на визитата си министър Меджидиев посети и реновираното детско поделение към МБАЛ-Видин, което от години чакаше своето възобновяване. Само за 3 месеца с помощта на взаимните старания и положителното съдействие сред Министерството на здравеопазването, кмета на Община Видин доктор Цветан Ценков и управлението на лечебното заведение, ремонтът е подготвен. Съвсем скоро следва неговото съоръжение, с което ще се възобнови и активността му. В близко бъдеще ще започва и ремонтът на другото крило на болничното заведение, средствата за което ще бъдат предоставени от бюджета на Министерството на здравеопазването. 
 
14 експерти с педиатричен профил по УНГ, ортопедия, хирургия, урология, неврохирургия, неврология, кардиология, офталмология, ендокринология, дерматология, педиатрия и гинекология направиха високоспециализираните безвъзмездни профилактични прегледи за скрининг на болести в детска възраст.
Следващият обзор ще бъде на 3 юни в гр. Бургас.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР