Над 20 души от медицинския персонал на ДКЦ и УМБАЛ

...
Над 20 души от медицинския персонал на ДКЦ и УМБАЛ
Коментари Харесай

Екипът на ДКЦ и УМБАЛ „Пълмед“: Ваксинирайте се!

Над 20 души от медицинския личен състав на ДКЦ и УМБАЛ „ Пълмед “, гр. Пловдив си сложиха бустерна доза ваксина против COVID-19, a над 50 души попадат в листата на имунизационния център към ДКЦ като декларирали предпочитание за бустерно ваксиниране в идната седмица.

Сред първите ваксинирали се с бустерна доза бе началникът на COVID-19 отделението в УМБАЛ „ Пълмед “ доктор Любомир Сапунджиев, както и екипът на Отделението по анестезиология и интензивно лекуване отпред с неговия шеф доктор Димитър Димитров.

„ Смятам, че всеки един от нас би трябвало да е виновен към себе си, фамилията си и нацията си. Затова съгласно мен, в случай че не наложителна по закон, имунизацията би трябвало да е наложителна в съзнанието ни “, разяснява доктор Сапунджиев.

За мотивацията си за имунизиране дружно с целия му екип доктор Димитров цитира думите на академик от департамента по „ Биология “ на Университета в Базел, Швейцария:

„ Представете си, че пред вас има пълноводна река с крокодили в нея. Имате два избора пред себе си- или да вървите по въжения мост, който леко се клати над реката и крокодилите или да се опитате да я преплувате. Ако желаеме да се защитим от коронавирус явно ще решим да се „ качим и вървим по въжения мост над реката “. Това е опцията, която ни предлага имунизацията. Ако не желаеме -попадаме във водата с крокодилите. Решението за имунизация е въпрос с изключение на на персонален избор, само че и на отговорност и то освен отговорност към самият теб, само че и към твоето семейство, близки, другари, общественост. Аз съм доктор и като реаниматор в COVID-19 поделение не мога да си разрешава да бъда безконтролен нито към себе си, нито към който и да е било различен човек. Всеки ден в Отделението се борим за живота на пациентите с коронавирус, и за жалост през последните 3 месеца, нито един от признатите за интензивно лекуване пациенти не е имунизиран. Да, имунизацията не ни защищава на 100%, само че е единственият ни „ мост “ за избавление “.

Бустерна доза в УМБАЛ „ Пълмед “ към този момент са си сложили и началника на Отделението по гастроентерология доктор Никола Боянов и доктор Васил Горанов, шеф на Отделението по хирургия, доктор Владимир Иванов от Отделението по кардиология и инвазивна кардиология, както и техни сътрудници.

Към 01.09.2021 година общо личният състав на УМБАЛ „ Пълмед “ е имунизиран на над 50%, от които лекарският състав е имунизиран на 70%.

„ Интересът към слагане на бустерна доза от страна на медицинския личен състав на лечебното заведение все още е доста по-висок от този на пациентите на комплекса, само че се надяваме, че посредством образеца който им даваме ще ги убедим, че изгодите от имунизация са доста повече от рисковете. Във имунизационния център на „ Пълмед “ всеки искащ да се ваксинира може да го направи от понеделник до неделя от 8:00 до 17:30ч. без авансово записване като имаме налични от всички типове РНК и векторни ваксини. Общо поставените дози в центъра са над 35 000 като до момента сме имали пациенти единствено с местни затруднения след имунизация, изразяващи се в оток на мястото на убождане, зачервяване, стопляне “, разяснява доктор Екатерина Петкова, шеф на ДКЦ „ Пълмед “.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР