Над 20 бракониери на бяла пясъчна мида в Черно море

...
Над 20 бракониери на бяла пясъчна мида в Черно море
Коментари Харесай

Масово залавят бракониери на бяла мида

Над 20 бракониери на бяла пясъчна мида в Черно море са хванати през последните два месеца при инспекции от инспектори на Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури (ИАРА). Най-честите нарушавания са рандеман на деликатеса със неразрешени от закона уреди или без позволение за икономически лов на риба.

"Има единствено един метод, по който е позволено да се добива мидата. Той е ръчен. Строго неразрешено е тя да се лови с дънни тралове и драгиране. Ежедневно вършим инспекции за противозаконен улов. Изискваме и разрешителни. На нарушителите издаваме актове, наказателни постановения, изземват се уредите, споделя изпълнителният шеф на ИАРА Галин Николов, представен от "24 часа ".

Проблемът обаче бил сложното залавяне поради "дупка " в закона. Българското законодателство не забранявало улова на бяла пясъчна мида, само че в Закона за рибарството и аквакултурите нямало точна формулировка какво е драга, нямало дневна норма на улов, не бил разказан тъкмо методът на улов. Според експертите това била и повода законът всеобщо да се нарушава, а въпросът с улова на бяла мида оставал забранен от страната.

От сектора няколко пъти са отправяли оферти и рекомендации до министъра на земеделието Румен Порожанов за смяна в закона касаеща количеството на дневен улов, въвеждане на забрани през размножителния интервал на мидата и други

Рибари споделят, че при приблизително добър улов могат да се извадят към 60 до 100 кг бяла мида дневно. Цената на бялата мида е към 7-8 лв. за кг.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР