Над 20 000 от сградите у нас са стари, вероятно

...
Над 20 000 от сградите у нас са стари, вероятно
Коментари Харесай

Как се прави технически паспорт на сграда?

Над 20 000 от постройките у нас са остарели, евентуално амортизирани, не всеки път поддържани по разпоредбите. Затова би трябвало да се създадат обследвания, които да посочат къде са проблемите.

Проверка в блок 302 в столичния квартал „ Младост” демонстрира проблеми още преди влизане в жилище.

"Контролната кутия е част от мълниезащитната апаратура, посредством която може да се разяснява положението на отбраната, най-много на заземлението, заземителя и неговото противодействие. Според наредбите би трябвало да се управлява на две, на три години, според от постройката и нейното предопределение. Кутията е замазана и в никакъв случай не е била сваляна и в никакъв случай не е било замервано ", сподели пред камерите на Нова телевизия електроинженерът Добромира Митева.

"На фасадата на постройката има отлепена мазилка, отчасти укрепена от притежателите на самата постройка ", сподели още проектант Лилия Аткова. Тези проблеми са едни от първите, които биха били вписани в евентуалния механически паспорт на постройката.

Попадаме в жилище на 7-ия етаж, а от там изясняват още за техническите паспорти.

"Техническият паспорт като начало е един документ, който демонстрира положението и историята жилището. Можем да назовем, че това е досието на жилището ", съобщи шефът на проектантско бюро Антон Баков.

В досието се вписвало всичко, което се е случвало със постройката в процеса и на употреба. Алгоритъмът на правене на паспорта стартира с търсене на цялата налична документи за постройката и продължава с изявленията на жителите, които живеят там от самото изграждане на постройката. Подобни пукнатини били постоянно срещан проблем, а паспортите на постройките – метод за търсене на решение.

"Основната цел на техническия паспорт е тъкмо това – да се открият какви проблем има обещано жилище и като комплекс цялата постройка и надлежно да се набележат ограничения за отстраняването на тези проблеми ", добави инженер Чавдар Стоянов.

Набелязването от своя страна изисква работа от доста експерти – инженери, архитекти и даже пожарникари. Необходими са и средства. Някои проектантски бюра имат личен програмен продукт, с който пресмятат цената на правенето на механически паспорт. А в случай че постройката, в която живеем към този момент има направен механически паспорт, той може да предстои на актуализация.

"Когато беше готова документите се оказа, че всичко при нас беше в ред и нямаше измествания и реконструкции в постройката. Състоянието ѝ отговаряше, с цел да бъдат направени усъвършенствания в енергийно-ефективен вид, както се изисква от програмата "Енергийна успеваемост ", сподели инж. Оник Пилибосян от Сдружение на притежатели в жилищни здания за постройката за постройката в столичния квартал "Расадника ".

От Министерството на районното развиване споделят, че не са планувани съответни наказания за хората, които не си изкарат механически паспорти до 2022 година Мислят обаче по какъв начин да управляват издаването на такива паспорти, тъй като е безспорна нужда, оповестиха от Нова.

"Вследствие обследването се предписват избрани мероприятия, които би трябвало да бъдат развалени за саниране на съответната постройка и градивно и може да има и в енергийно отношение. Тези наставления се вписват в паспорта. Сега несъмнено ще ме попитате какъв брой са наложителни за осъществяване. По принцип, с цел да съществува обикновено постройката са наложителни, само че за частните жилищни здания, нямаме механизъм, по който да принудим хората да изпълнят предписанията ", сподели инженер Валентин Йовев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР