Над 20 000 души не са получавали редовно заплатите си

...
Над 20 000 души не са получавали редовно заплатите си
Коментари Харесай

Над 20 000 души не са получавали редовно заплатите си през 2018 г.


Над 20 000 души не са получавали постоянно заплатите си през 2018 година, а постоянно се открива освен закъснение, само че и работа без контракт. Това демонстрират данните на КНСБ, оповестени по време на конгрес, отдаден на трудовите права.

Установените случаи са за над 2500 души - най-много в ресторантьорския и строителния бизнес.

От синдиката показаха и над 1000 случая за неспазване на наложителните почивки. В отчета се показва, че нарушаванията, свързани с работното време за предходната година са 19 524 броя. Най-много са установени в секторите търговията на дребно, ресторантьорството, растениевъдство и отглеждане на животни.

"Засилват се нарушаванията, свързани с работното време, сумираното му пресмятане и заплащането. 27 млн. лева са неизплатените заплати за предходната година ", сподели вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов.

От КНСБ упорстват за криминализиране на дейностите, ориентирани против правото на сдружаване на работещите. "Ние желаеме криминализиране на нарушаването на това право ", съобщи Димитров по отношение на правото на сдружаване. По думите му у нас то се нарушава редовно.

"Настояваме министър председателят да извърши своето обвързване и заричане ", сподели още Димитров. Той посочи, че министър председателят Бойко Борисов към този момент е дал това заричане за гарантиране на правото на сдружаване и засяга изявленията му на конгреса на КНСБ. Димитров уточни, че у нас има още какво да се желае и във връзка с груповото трудово договаряне. "Нивото на разпространеност на груповото трудово договаряне в Чехия е 40 на 100 ", изясни Димитров и добави, че у нас, по оценка на синдиката, е едвам към 30 на 100.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР