Над 2 пъти е увеличението на сметките за улично осветление

...
Над 2 пъти е увеличението на сметките за улично осветление
Коментари Харесай

Над 2 пъти са се увеличили сметките за улично осветление в Пловдив

Над 2 пъти е нарастването на сметките за улично осветяване на 4-те най-големи града София, Пловдив, Варна и Бургас за всеки от последните 3 месеца на 2021 година Проблемът с възходящите в пъти сметки за електричество на общините, беше една от тематиките, които разискаха кметовете на четирите най-големи общини у нас – Йорданка Фандъкова, Здравко Димитров, Иван Портних и Димитър Николов. Уличното осветяване е от дейностите, чийто разноски се покриват напълно от локалните налози и фрапантното му нарастване води до орязване на средствата, планувани за други общински действия. 753 хиляди лева е сметката улично осветяване на община Варна за м. ноември 2021 година, като за същия месец година по-рано е била 338 хиляди В община Бургас фактурата нараства от 182 хиляди лева през ноември 2020 година на 354 хиляди лева година по-късно. За София растежът е от 986 хиляди лева за улично осветяване през ноември 2020 година на над 1,7 млн. лева за 2021 година В община Пловдив сметката за улично осветяване за месец декември 2020 е 246 798 хиляди лева, а за същия месец 2021-а е над 600 хиляди лева До момента общините са получили обезщетения само за месеците октомври и ноември, като те покриват сред 20-30% от размера на нарастването.

Кметовете на огромните градове упорстват в най-спешен порядък и в разговор с държавното управление да бъде открит механизъм за компенсиране на общините за увеличените в пъти разноски за електричество и природен газ, които се отразяват сериозно на съществени за градовете системи, като уличното осветяване и градския превоз. Над 2,7 пъти е нарастването на сметката за ток на електротранспорта в община Варна и 2 пъти е нарастването на цената на метана за рейсовете.

Без незабавни обезщетения от страната за градския превоз на огромните градове, общините няма да могат да обезпечават качествена услуга през 2022 година Германия, Италия, Нидерландия, Англия са единствено част от страните, които в последните 2 години са обезпечили милиарди евро спомагателни обезщетения от страната към общините за прехрана на градския превоз, който са измежду най-тежко засегнатите от рецесията.

Прогнозите на специалистите са, че през 2022 година наклонността за растеж на съществени енергоизточници ще се резервира. Това постанова още на стадия на планирането на държавния бюджет за 2022 година да се заложат спомагателни средства за прехрана на общините.

По искане на кмета на Столична община, към което се причисли и кметът на Пловдив Здравко Димитров в Националното съдружие на общините ще бъде основан клуб на най-големите български градове. Най-големите градове имат проблеми, които са доста разнообразни от тези на останалите български общини. Това постанова кметовете обединени да слагат въпросите и вероятните решения пред другите държавни институции стимулират настояванията си още кметовете.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР