Над 2 милиона турци ще могат да се пенсионират по

...
Над 2 милиона турци ще могат да се пенсионират по
Коментари Харесай

Пенсионер на 43? Турция въвежда ранното пенсиониране

Над 2 милиона турци ще могат да се пенсионират когато и да е, стига да са работили минимум 7200 дни. Критиците предизвестяват за рисковите последствия от този избирателен ход на президента Ердоган, написа " Дойче веле ".

Вратата на службата за пенсионно и обществено обезпечаване в квартал " Ункапани " в Истанбул е заключена. Въпреки това на тротоара пред нея се е извила дълга опашка - хората чакат да свърши обедната отмора.

49-годишният продавач на играчки Мурат, който е измежду чакащите, е почнал работа на 13-годишна възраст. Сега той желае да знае дали може да се пенсионира незабавно. " Всъщност на 49 години е прекомерно рано ", признава той. " Но в случай че страната ви даде такава опция, би трябвало да се възползвате от нея, нали по този начин ", прибавя той.

И Айшегюл е пристигнала за същото. Работя от 16-годишна, споделя дамата. " Признавам: пенсиониране на 43 години - това е рано. Но в тази страна това е извънредно изтощително, изключително за работещите майки ", споделя ресторантьорката. " Защото не е единствено работното място - работим също и в семейството, и с децата. " Тя персонално се усеща доста изтощена от това.

Отмяна на минималната възраст за пенсиониране

Подобни опашки сега се следят на доста места, откакто президентът Реджеп Тайип Ердоган разгласи, че минималната възраст за пенсиониране ще бъде отстранена. Според него това ще засегне към 2 милиона души. Досега дамите имаха право да се пенсионират на 58, а мъжете - на 60 години. От средата на януари следва само отработеното време да се взима поради. Това значи, че 7200 дни трудов стаж ще дават отговор на изискването за пенсиониране.

Хората, които чакат на опашката, одобряват задушевно всичко това. Фатма е още един образец: " Щастлива съм, тъй като в противоположен случай щях да очаквам още три години ", споделя 54-годишната туркиня. " Съпругът ми е пенсионер, само че каква е изгодата от една пенсия? И въпреки всичко, Бог да благослови Тайип Ердоган! Да, всичко стана по-скъпо, само че това не е по негова виновност.

Доходите постоянно не стигат

Турският президент ще разчита на такива гласове на наближаващите парламентарни и президентски избори. Но доста хора - за разлика от Фатма - упрекват точно неговото държавно управление за отчайващата икономическа обстановка в страната. Валутата ѝ се срутва, а инфлацията е минимум 80 %. Пенсиите доста постоянно не стигат.

В момента Фирдевс претърпява всичко това на гърба на фамилията си. Баща ѝ преди малко се е пенсионирал и получава към 200 евро. Тя споделя, че той мъчно свързва двата края. " Радвам се за него, тъй като в този момент има късмет да получава пенсия и да работи в допълнение. Така той ще има повече доходи. "

Работещи пенсионери

Немалко хора в Турция не престават да работят и откакто са взели пенсия. Така те си оказват помощ за издръжката на живота. Съпругът на Фатма работи в допълнение, а Мурат от опашката пред пенсионната работа също се замисля дали да не го прави и той.

Млада жена, която не желае името ѝ да бъде споменавано, се е наредила на опашката поради своя чичо. Смята, че протичащото се е незаслужено. " Много хора не престават да работят, макар че получават и пенсия. Това е машинация. Току-що приключих образованието си и диря работа. " Според нея работещите пенсионери би трябвало да освободят пазара на труда.

Сметката ще платят идващите поколения

Друг проблем е, че колкото по-рано хората получават пенсии, толкоз по-рано стопират да внасят и вноски в осигурителната система. Така тя е застрашена от колапс в дълготраен проект, споделя дамата, която не желае да бъде назовавана поименно. " Това е за сметка на бъдещите генерации ", споделя икономистът Сенол Бабуску пред турската телевизия Карар. " Колко вреди нанасяме на бъдещите генерации, следва да разберем. "

Предстоящите разноски на турската страна също към момента не са известни. Но министърът на труда предвижда, че сметката ще излезе най-малко 5 милиарда евро.

Щедри предизборни подаръци

Това не е първата скъпоструваща мярка преди изборите, които ще се проведат това лято. Правителството на Ердоган неотдавна усили минималната работна заплата и възнагражденията в държавната администрация.

Икономистът Бабуску гледа на ранното пенсиониране като на подарък за гласоподавателите. " За да се завоюват изборите, съвсем 2.5 млн. души получиха право да се пенсионират по-рано, показва той. Дали това е вярно или не е различен въпрос. Сигурно е обаче, че това ще натовари съществено хазната. "

Все още няма влезнала в действие законодателна смяна за ранното пенсиониране. Тепърва следва тя да бъде импортирана в Народното събрание в средата на януари. Но след обещанието на Ердоган гласуването наподобява единствено условност.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР