Над 2 милиона са незаетите работни места в Германия според

...
Над 2 милиона са незаетите работни места в Германия според
Коментари Харесай

Проучване: над 2 милиона са незаетите работни места в Германия


Над 2 милиона са незаетите работни места в Германия съгласно изследване на Германската индустриална и комерсиална камара. Сферите на опазване на здравето и машиностроене са измежду най-тежко засегнатите.

Над половината от немските компании срещат компликации с попълване на работните си места. Това излиза наяве от изследване на Германската индустриална и комерсиална камара (DIHK) измежду 22 хиляди предприятия. От организацията пресмятат, че вакантните работни места в са към 2 милиона, което се равнява на неосъществен стопански капацитет в размер на към 100 милиарда евро. 

Здравеопазването, обществените грижи и машиностроенето са измежду най-засегнатите

Недостигът на квалифицирана работна ръка. Според DIHK процентът на фирмите, които заявяват дефицит на фрагменти, се е нараснал през 2022 година, макар упованията на бизнеса за сложна година и надлежно лимитираните проекти за разгръщане и назначение на нови чиновници.
Редакцията предлага
макар пандемията и енергийната рецесия. Недостигът на чиновници обаче освен натоварва обособените предприятията, само че и забавя развиването на инфраструктурата, енергийния преход и цифровизацията.

След най-тежко засегнатите са производителите на електроника - цели 67% от сектора се оплакват от казуса. Толкова са и компаниите с вакантни места в машиностроенето и автомобилостроенето. В сферата на опазването на здравето и обществените грижи дефицитът се усеща при цели 71 %. 

Затрудненията на логистичната промишленост също вършат усещане. " Липсата на водачи в логистичните компании затруднява от ден на ден навременното снабдяване на крайни артикули в търговията, както и на първични материали и материали в индустрията ", споделя Ахим Деркс от DIHK. В сферата на хотелиерството дефицитът на личен състав докара до ограничение на предлаганите услуги и понижаване на работното време.

Решенията: по-малко администрация и повече имиграция

За възстановяване на обстановката от DIHK преди всичко предлагат понижаване на бюрокрацията. Така личният състав може да бъде пренасочен към по-ефективните действия на фирмите. Необходимо е също по този начин в допълнение клафициране както на чиновниците, по този начин и на безработните. 

Според създателите на проучването има незабавна потребност от възстановяване на опциите за съвместяване на фамилния и професионалния живот, както и на присъединяване на възрастните хора на пазара на труда. Затова една от съсловните организации на лекарите в Германия неотдавна прикани всички медицински кабинети да преминат към. Освен от стопански съображения, това би било и " знак против все по-нарастващата администрация в лекарските практики и средство за битка с дефицита на квалифицирани служащи ".

Според DIHK 35% от предприятията се надяват, че казусът частично ще бъде решен и чрез улеснение на наемането на задгранични квалифицирани служащи. Според оценките всяка година са нужни общо 400 000 имигранти, с цел да се запълни дефицитът на работна ръка на немския пазар на труда. Според Института за проучване на заетостта немският пазар на труда може да се свие с до седем милиона служащи до 2035 година, в случай че не се подхващат ограничения.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР