Над 2 милиарда лева е бюджетът на София за 2022-ра

...
Над 2 милиарда лева е бюджетът на София за 2022-ра
Коментари Харесай

С 33 гласа за и 27 против СОС разпредели бюджет за над 2 млрд.лв.

Над 2 милиарда лв. е бюджетът на София за 2022-ра година. С 33 гласа " за " и 27 " срещу " Столичният общински съвет одобри бюджета на София за 2022 година.

Кметът Йорданка Фандъкова показа бюджета: " Планираните лични доходи на общината са 842 и половина милиона лв.. 466 милиона лв. са приходите от локални налози и 376 милиона лв. - неданъчните доходи. Като изключим такса " боклук " - 245 милиона лв., която се изразходва единствено за дейностите по непорочност, остават 597 милиона лв. или близо 600 милиона лв., които можем да насочваме към разнообразни цели и браншове ".

Групата на Българска социалистическа партия също няма да поддържа Бюджет 2022 на Столична община. Като цяло и социалистите в СОС счита, че ориста на бюджета за 2022 година ще бъде същата като на предходните, а не се вземат решение никакви значими проблеми на софиянци - мръсния въздух, безобразната вътрешноквартална инфраструктура, неналичието тук-там в детски градини и ясли, казусът с паркирането и тоталната липса на политики в направление на всеобщия спорт. Иван Таков реагира с думите: " Слушам и нямам доверие на очите си напряко. " И предизвести, че кметът настава мотиката.

Според самостоятелния общински консултант Борис Бонев бюджетът на София е: " Още от същото ", само че за рекордно доста пари. Кварталите остават пренебрегнати и без никакви съществени вложения в инфраструктурата, където живеят софиянци. Ключовите пробиви и булеварди остават на хартия , а парите за отчуждаване на парцели в паркове и междублокови пространства са по-малко от един % от нужните. Градският превоз е във финансов колапс, само че вместо дейности, ръководещите от ГЕРБ отхвърлят да създадат и една промяна.

Методи Лалов, определен с листата на " Демократична България ", към този момент самостоятелен общински консултант, наруши положителния звук: " Замълчете, госпожо Фандъкова, замълчете Йорданке, Данче! Това е срамотия, което вършиме ".

Приемаме този бюджет на София в извънредно време. Първо, доста по-късно, поради закъснелия бюджет на страната, което затрудни някои по-големи заплащания за метрото и превоза, само че се справихме. Второ, в обстановка на война в Украйна с растящи и непрогнозируеми цени на първични материали и енергоизточници. И трето, в обстановка на увеличаваща се инфлация и увеличаващи се цени на съществени артикули, предизвести при представянето на бюджета Йорданка Фандъкова.

Представянето на бюджета: Повече предстоящи лични доходи с 22,5 млн. лева Планираните лични доходи на общината в плана за бюджет са 842,5 млн. лева . Планирано е без повдигане на налози, само че с добра събираемост и предстоящ растеж на покупко-продажбите с парцели, да се съберат 65 млн. лева повече от предходната година.

466 млн. лева са приходите от локални налози и 376 млн. лева - неданъчните доходи .

272 млн. лева са привлечените средства по европейски стратегии в бюджета, а 119 млн. лева сме обезпечили като целеви капиталови заеми . 799 млн. лева от бюджета ни за тази година са държавно делегираните действия , съществени за прехрана, осигуровки и заплати на учители, обществени служащи, медицински сестри в учебните заведения и работещи в културни институти.

Софиянци внасят в държавния бюджет към 9 милиарда лева от директни налози

Най-тежкият проблем, който стои пред нас тази година е обезпечаване на средства за градския превоз. Заложен е бюджет от 170 млн. лева за финансиране на градския превоз. До няколко дни ще е подготвен проектът за оптимизация във всяко сдружение,

594 млн. лева е капиталовата ни стратегия за 2022 година , а финансовата стратегия е с 82 млн. лева по-голяма от предходната година .

Най-големият план, стартират тази година, е разширението на третата линия на метрото. 94,2 млн. лева са средствата за строителство към " Левски Г " в плана за бюджет. Очакват се и 40 млн. лева от държавния бюджет за сектора към " Слатина " след намаляването на средствата в Плана за възобновяване.

Общо 214 млн. лева са вложенията в бранш превоз , в които с изключение на строителството на метрото влизат и 10 нови метровлака, 25 нови трамвая, 52 електробуса и съществени поправки на трамвайни трасета. Освен ремонта на трасето по бул. " Цар Борис III ", се възнамерява и първият стадий от трасето по бул. " Мария Луиза " от ул. " Козлодуй " до 5-а градска болница.

20% от финансовата стратегия на Столична община, 120 млн. лева, са за пътна инфраструктура .

54,5 млн. лева се отделят за съществени поправки на 34 обекта .

89 млн. лева се влагат в построяването на тръбопровод и канализация , а със средства по оперативна стратегия " Околна среда " стартира построяването на канализацията на " Симеоново ", " Драгалевци ", " Кръстова вада ", " Суходол ", " Обеля ", " Бенковски ", Нови Искър и квартали на Банкя. Отделяме и 16 млн. лева лични средства за 13 ВиК-обекта в " Овча купел ", " Връбница ", " Горубляне ", " Манастирски ливади изток ", дубльор на колектора по " Симеоновско шосе " и други

56,5 млн. лева се влагат в учебни заведения и детски градини . За строителство са включени 22 нови здания на детски градини (и още 6 единствено за разплащане, които са готови) и 10 - за съществени поправки. Към плана за бюджет са включени и още 17 нови детски градини . 14 млн. лева се отделят за строителството на 3 нови учебни заведения (28 СУ в Красна поляна, 9 Френска гимназия, 104 СУ в " Триадица " ) и поправки в 13 учебни заведения

52 млн. лева отделяме за вложения в по-чист въздух и екология. Тази година се възнамерява монтаж за сред 6 и 7 хиляди на нови екологични уреди за отопление, безвъзмездни за семействата.

11 млн. лева са вложенията в културна инфраструк тура. Основните обекти за тази година са ремонтите на спектакъл " София " и " Зад канала ", реставрацията на баните в " Овча купел " и " Горна баня ", и на къщата на Райна Княгиня. Планирани са и средства за завършването на първия център за модерна изкуство " Топлоцентралата ".

Над 2,4 млн. лева влагаме в спортна инфраструктура и спортни събития. Тази година планираме да изградим дълго чакания скейт-парк в Северен парк, както и по-малки планове за слагане на тенис-маси в паркове (Княжеска и Илинден), спортни и фитнес площадки в Младост, Люлин, Красно село, " Симеоново ", Княжеска градини.

339 хиляди лева тази година отделяме за отварянето на първата в София детска поликлиника в регион " Възраждане ". Имаме подготвеност да аплайваме и за пари от Плана за възобновяване, които са планувани за здравна инфраструктура, каквито оферти доста от вас също направиха.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР