Над 2 часа блокада на центъра на София и сблъсък

...
Над 2 часа блокада на центъра на София и сблъсък
Коментари Харесай

Миньори от Мини Марица - изток излязоха на протест в София

Над 2 часа обсада на центъра на София и конфликт сред миньори и жандармерия пред Министерството на енергетиката е резултатът от днешния митинг на работещите в " Мини Марица - изток " в София. Те желаеха 15% нарастване на изкупната цена на въглищата, опазване на работните места и по-добри условия на труд.

Лично президентът на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов застанa сред миньорите и полицията, с цел да предотврати ескалация на напрежението. Причината за него се оказа подарък на миньорите за енергийния министър. Схватка сред охраняващите митинга и пристигналите в София миньори пред Министерството на провокира чувал с въглища.

- протестиращ: Да внимават г-да служителите на реда доста. Оставихме чувал с въглища на министъра да види от къде излиза хляба, що го блъскат индивида.


Единственият резултат от митинга беше, че министър Петкова се е съгласила да се запознае на място с изискванията в мините.
Димитър Манолов- президент на КТ " Подкрепа ": Не чухме заричане по тази причина, че нещата ще се трансформират. В рамките на този диалог тя се съгласи другата седмица да пристигна в мината и ние да я заведем да й покажем мините такива, каквито те са в действителност.
Миньорите предизвестиха, че, в случай че не бъдат изпълнени настояванията им, има заплаха те да не съумеят да добият нужните количества въглища за работата на топлоцентралите в Маришкия басейн, които създават 40% от електрическата енергия в България.

Според Петкова настояването за по-висока цена на въглищата поради потребността от средства за вложения е безпричинно, защото сдружението е на облага и има средства за софтуерно възобновяване.
Теменужка Петкова- министър на енергетиката: Колегите имат искания по повод увеличението на цената на въглищата за вложения в техниката. Такива вложения се вършат. В момента в ход е социална поръчка за рехабилитация на 5 багера за 85 млн.лв. Правим всичко това, което належащо, с цел да осигурим оптимално положителни условия за труд ".
Петкова напомни, че мините са с позитивен финансов резултат от 7 млн. лева за тази година.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР