Над 2 800 000 са били сигналите до телефон 112

...
Над 2 800 000 са били сигналите до телефон 112
Коментари Харесай

11% спад на фалшивите сигнали до 112 тази година

Над 2 800 000 са били сигналите до телефон 112 за първите 9 месеца на тази година. Отчита се 11% спад на подправените сигнали. Най-често позвъняванията с погрешна информация са на тематика бомбени закани за учебните заведения. Системата обаче към този момент разполага с техника да засече подателя на сигнал в радиус от няколко метра.

Най-голям брой сигнали се генерират към полицията  – над 42%, следвани от тези за незабавна помощ – към 39 на 100, едвам към 4% са сигналите, касаещи пожарната.

Между минута и минута и половина  отнема на дежурните да препратят сигнала към съответната работа.

Дори операторът да продължи да разпитва  обаждащия се, с цел да откри къде и какво се случва,  по електронен път той предава сигнала  към службата за незабавно реагиране. Това, че продължава да разпитва жителя, не значи, че сигналът не е предаден, разяснява в изявление за БНР Марина Велинова, шеф на Националната система за незабавни повиквания.

" Има позвънявания от деца, от психологично заболели хора, от възрастни хора с деменция. Гледаме оптимално да бъдем потребни, да ги насочим къде могат да се извърнат, с цел да се реши техният проблем ", показва тя.

От 2021 година Националната система 112 има  нова функционалност  – услуга на новите операционни системи на смарт телефоните, която  усъвършенства точността на локализацията до 4000 пъти . Така  при повикване към 112 от смарт телефон телефонът автоматизирано задейства услугата си за местонахождение  и изпраща информацията.

" Точността на локализацията навън място е до 5 метра, а з затворени пространства – в радиус до 50 метра. Има алтернатива да демонстрира и равнището, височината, откъдето се обаждат. Тоест можем да разберем вероятно и етажа, в случай че се обажда от постройка. Благодарение на тази услуга ние и службите за незабавно реагиране  знаем тъкмо къде е позициониран подаващият сигнала  и това разрешава доста бързо той да бъде открит ", прецизира Марина Велинова.

Друга услуга е  e-call , автоматизирано повикване от транспортно средство към 112 , при което посредством активиране на бордови датчици на МПС или посредством ръчно набиране мобилните мрежи предават набор от данни и реализират звукова връзка сред пасажерите в транспортното средство и оператор на 112.

Внедрена е и услуга за достъп на хора, които имат слухови или говорни увреждания . Тя е налична посредством мобилно и уеббазирано приложение.  

" При свързване със 112 потребителят  може в чат сесия да опише казуса или посредством наличните икони за незабавна помощ, полиция и пожарна да се изпрати сигнал  за помощ. С изпращане на сигнала операторите на 112 получават GPS-координатите от устройството. "
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР