Над 2,6 млн. таблетки от лекарствени препарати, които могат да

...
Над 2,6 млн. таблетки от лекарствени препарати, които могат да
Коментари Харесай

Суровина за дрога за 3 млн. лв. заловиха митничарите за 9 ме...

Над 2,6 млн. таблетки от лекарствени препарати, които могат да бъдат употребявани за прекурсори на опиати, са арестувани основно на пункта Капитан Андреево от началото на година. Това оповестиха от Агенция " Митници ". Общата им цена е 3 000 000 лева С конфискуваните таблетки може да се създаде общо над 90 кг метаамфетамин, разясниха експерти.

Иззетите за деветте месеца на т. година общо 2 639 870 таблетки съставляват най-голямото количество медикаменти, обект на митническа машинация или контрабанда за преправка в наркотични субстанции, установявано от Агенция " Митници " за повече от 10 години. Предишните по-големи количества са от 2018 година и възлизат на малко над 600 000 таблетки.

По-голямата част от лекарствените артикули - 2 190 000 хапчета, са арестувани през юли при две инспекции - на Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево и в София.

В края на юли т.г.в турски тир, влезнал от Капъкуле е открит лекарствен препарат RHINOZAD, който не е утвърден за приложимост в Европейски Съюз. Продуктът съдържа псевдоефедрин, заради което би могъл да послужи посредством преправка като суровина за произвеждане на метаамфетамин. Впоследствие, преди явяването на ​камиона във вътрешно митническо институция за оформяне на документите била осъществена инспекция на товара в склад в региона на София. Установено е, че е изработен опит за манипулиране на митническата пломба и стоката е сменена с витамин С. На място в склада били открити и доставените от Турция 1 200 000 таблетки в истински опаковки.

По-рано същия месец на Капитан Андреево била тествана и друга пратка от Турция. Инспекторите открили, че описаните в документите 24 кашона с витамини в действителност са 33 000 опаковки или 990 000 хапчета от различен лекарствен артикул, също съдържащ псевдоефедрин.

Около 450 000 таблетки са арестувани и през април т.г. при различен случай. Лекарствените артикули били транспортирани от полски микробус с полска регистрация, пътуващ от Турция към Словакия. В митническите документи били разказани като витамини.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР