Над 2 500 са подадените в НАП Варна годишни данъчни

...
Над 2 500 са подадените в НАП Варна годишни данъчни
Коментари Харесай

Над 2 500 варненци вече подадоха данъчни декларации

Над 2 500 са подадените в Национална агенция за приходите Варна годишни данъчни заявления през първите 20 дни на акцията за обявление на приходи на физически лица, получени през 2022 година Те са с 25% повече спрямо постъпилите формуляри за същия интервал на предходната година. Завишен интерес се следи и към потреблението на е-услугите на приходната организация.

1 126 данъкоплатци са заявили приходите си онлайн, като са употребявали личен идентификационен код /ПИК/ или електронен автограф /КЕП/. Това е с 20% повече, по отношение на 938 броя заявления, подадени през Портала за е-услуги към същата дата на миналата година. 1319 са формулярите, обработени в салона за обслужване на клиенти на Национална агенция за приходите в морската столица, а 76 души са избрали услугите на лицензиран пощенски оператор.

В началото на март 2023 година, след подаването на данните от работодатели и платци на приходи, ще бъде пусната и е-услугата за достъп до авансово попълнената декларация за приходите, която се подава с ПИК или електронен автограф през Портала за електронни услуги на Национална агенция за приходите. В нея могат да бъдат вписани автоматизирано данни за получени през 2022 година приходи от трудови правни отношения, цивилен контракти и възнаграждения, приходи от наем за парцели, чиито наематели са юридически лица и други.

Срокът за прилагане на 5% отстъпка за ранно онлайн обявление и заплащане е 31 март, а крайният период за оповестяване на приходите и заплащане на дължимия налог върху общата годишна данъчна основа тази година е 2 май, първият работен ден след 30 април, припомнят от приходната организация.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР