Над 2 500 души в община Сливен ще получат помощ

...
Над 2 500 души в община Сливен ще получат помощ
Коментари Харесай

Над 2 500 души в община Сливен ще получат помощ за отопление

Над 2 500 души в община Сливен ще получат помощ за отопление за идния зимен сезон, оповестяват от Регионална дирекция „ Социално подкрепяне “ - Сливен. До 26 август от Община Сливен в Дирекцията са подадени 4 087 заявления-декларации за разпределяне на целева помощ за отопление. Отпуснати са 2 579 бр. помощи, а отводите са 295 бр.

Приемът на заявки за целева помощ за отопление за отоплителен сезон 2019/2020 година ще продължи до края на месец октомври 2019 година, като документите се подават по сегашен адрес на лицата/семействата.

През тази година с промени и допълнения на Наредба №РД-07-5 от 16 май 2008 година на МТСП е изменен коригиращия коефициент, с който се понижава размера на пенсиите, избрани след 01.07.2008 година За идния отоплителен сезон коригиращият коефициент е 1,463. По този метод нарастването на пенсиите от 1 юли 2019 година няма да се отрази на правото на достъп до този тип помощ. Променен е самостоятелния диференциран приход за отопление на другите целеви групи. Промените плануват обезпечаване на по-добра обществена протекция на най-уязвимите групи посредством рационализиране на механизма за целево енергийно подкрепяне.

Целевата помощ за отопление се отпуска за интервал от пет месеца. В заявлението-декларация наложително се декларира типът на употребеното отопление – топлоенергия, електрическа енергия, твърдо гориво или природен газ. При отопление с електрическа енергия към заявлението-декларация се показва за информация настоящ клиентски/абонатен номер. При отопление с топлоенергия, електрическа енергия и природен газ целевата помощ се дава в пари на правоимащото лице или семейство. При отопление с твърдо гориво помощта може да бъде предоставена както в пари, по този начин и в натура при категорично изразено в заявлението-декларация предпочитание от страна на лицето или фамилията.
Право на помощта имат лица и фамилии, чийто средномесечен приход за предходните 6 месеца преди месеца на подаване на заявлението-декларация е по-нисък или еднакъв от диференциран приход за отопление за съответната целева група и дават отговор на изискванията на чл.10 и чл.11 от Правилника за използване на Закона за обществено подкрепяне.

Месечният размер на целевата помощ се дефинира със Заповед на Министъра на труда и обществената политика на база левовата равноценност на 500 квтч електрическа енергия към 31 октомври на настоящата година. За целия отоплителен сезон 2019/2020 г, правоимащите лица и фамилии получават целева помощ в размер на 465.90 лева (Размерът на помощта през предходния отоплителен сезон беше 374.15 лева.)
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР