Над 2/3 от българите, станали жертва на престъпление, не са

...
Над 2/3 от българите, станали жертва на престъпление, не са
Коментари Харесай

Над 60% от престъпленията не се съобщават в полицията

Над 2/3 от българите, станали жертва на закононарушение, не са съобщили за това в полицията. Това сочат данните от (ЦИД), показан във вторник. Статистиката обобщава интервала 2010-2020 година като се показва, че въпреки за огромна част от него се записва спад на престъпността, остава доста висок делът на така наречен " латентна престъпност ", т.е. случаите, в които по една или друга причина потърпевшите не оповестяват на Министерство на вътрешните работи.

В отчета се предвижда още, че актуалната рецесия с ковид неизбежно ще докара и до икономическа такава, от което що последва растеж на престъпността. Същата наклонност е регистрирана и след икономическата рецесия от 2009 година Едва четири години по-късно – 2012 година – се регистрира спад в броя на осъществяваните закононарушения.

" Полицията нищо няма да направи "

Според данните на Министерство на вътрешните работи през предходната година жителите са съобщили за над 77 хиляди закононарушения. В отчета на ЦИД обаче се твърди, че действителният брой е доста по-голям, само че част от хората считат, че полицията няма да им помогне и по тази причина не подават сигнали.

Основните аргументи, заради които жителите не оповестяват, когато са станали жертва на закононарушение, са съмнение, че полицията може или че ще направи нещо, или убедеността, че не са изгубили нещо толкоз скъпо. Друг вид е да познават причинителя и да настояват, че могат да се оправят сами.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР