Над 2,3 милиона лева ще бъдат вложени в обновяване на

...
Над 2,3 милиона лева ще бъдат вложени в обновяване на
Коментари Харесай

Инвестират 2,3 милиона лева в инфраструктурата и облагородяването на старинния квартал „Варуша“ в Търново

 varusha  varusha1
Над 2,3 милиона лв. ще бъдат вложени в възобновяване на инфраструктура и облагородяването на старинния великотърновски квартал „ Варуша “. Средствата са привлечени с огромния план на Община Велико Търново за градска среда, финансиран по оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020. В северната част на квартала строителните работи ще обзет девет улици над Самоводската чаршия.

Дейностите плануват възобновяване на улични настилки, пешеходни алеи, монтиране на енергоспестяващо улично осветяване, озеленяване и облагородяване, слагане на указателни табели, пейки, кошчета за боклук.

Символична първа копка бе направена в сряда на площадното пространство край храма „ Св. св. Кирил и Методий “. В церемонията участваха заместник-кметът на Велико Търново проф. Георги Камарашев, представители на компанията реализатор и отец Славчо Иванов, който извърши водосвет.

Проф. Георги Камарашев разяснява, че с плана за градска среда Община Велико Търново цели да обнови една от най-красивите елементи на града, като в същото време бъде непокътнат старинният и достоверен тип на вековните улички. Така кварталът ще стане по-добър за живеене и по-атрактивен за гостите на Старата столица. Той напомни, че с помощта на кмета Даниел Панов държавното управление отпусна средства за замяна на водопроводите от съществуващата ВиК-мрежа, преди да се пристъпи към реализация на европейския план.

„ Старите 60-годишни тръби ще бъдат заменени с нови, чиято гаранция е половин век. Там, където се открият проблеми с канализацията, и тези уреди ще бъдат заменени с нови. Сигурно някои политици ще се пробват да ви плашат и да основават напрежение, говорейки какъв брой „ ужасно “ е да се сменят старите, изгнили тръби с нови. Монтирането на новите водопроводи се прави при троен надзор, вършат се проби на водата и стерилизация “, обърна се проф. Камарашев към локалните поданици.

Проектът „ Съхранена и достоверна, привлекателна градска среда на град Велико Търново “ е на обща стойност от 11 милиона лв.. По него е планувано обновяването на 38 улици и площади в остарялата градска част, а за своевременната реализация на строителството обектите бяха разграничени в няколко обособени позиции. Близо 9 милиона лв. ще доближи инвестицията в Старо Търново, а още 2 милиона лв. ще бъдат вложени в инфраструктурата, озеленяването и облагородяването на квартал „ Чолаковци “. Очаква се всички строителни действия да приключат до края на годината.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР