Над 2.2 млн. пълнолетни българи уверяват, че знаят за случаи

...
Над 2.2 млн. пълнолетни българи уверяват, че знаят за случаи
Коментари Харесай

Над 2.2 млн. българи знаят за случаи на шуробаджанащина

Над 2.2 млн. пълнолетни българи твърдят, че знаят за случаи на шуробаджанащина в своята община.
Това гласи изследване на " Галъп интернешънъл " , извършено на 12 и 13 октомври измежду 800 души. Сондажът е внушителен за пълнолетното население на България. Използваната методика е телефонно изявление в панел , стратифициран по разнообразни демографски признаци за реализиране на национална представителност, прецизират създателите на изследването.

Случаите на шуробаджанащина, напрежението сред политици и публицисти от последните дни приключва с явно публично неодобрение за политиците. Скандалите в последно време са сложили поддръжката за властта пред тестване, обобщават от организацията.

41% от запитаните са дали отговор с " да " на въпроса дали знаят за съответен случай на споразумяване на " свои хора " от страна на властта в своята община. 56% дават отговор негативно на този въпрос. Тези 41% се равняват на към и над 2.2 милиона души . При сходно питане не може да се чака откровеност и това значи, че цифрата евентуално е по-високо, прецизират социолозите.

Процентът на хора, които знаят за случаи на шуробаджанащина не се разграничава в другите обитаеми места. Симпатизантите на ГЕРБ споделят за случаи на шуробаджанащина в по-малка степен . Вероятно това е естественият им предпазен инстикт като последователи на ръководещата партия.

В хасковския проблем, при който партия ГЕРБ отдръпна доверието си от кмета Добри Беливанов, 45% от запитаните имат вяра на Елена Йончева, а 17% - на Делян Добрев. 8% от хората не имат вяра на нито един от двамата . Останалите интервюирани не са осведомени или не могат да отговорят. Според социолозите това приказва, че всеобщото разбиране е, че сходни проблеми са на всички места в страната и се одобряват даже автоматизирано.

Припомняме, съгласно Йончева в Хасково има скица, която цели търговия с публичен запас . Тя изреди роднинските връзки на депутата Делян Добрев в Хасково, който е регионален координатор на ГЕРБ там. Това бе мотив за искане на оставката на депутата, само че тя не бе призната даже и при повторното гласоподаване в пленарна зала.

 Делян Добрев продължава да бъде народен представител Обновена
Делян Добрев продължава да бъде народен представител

Според него водачът на ГЕРБ Бойко Борисов не е неодобрен

Относно проблема Делян Добрев , 66% от запитаните считат, че оставката на един народен представител е негова воля . Относно случая с Делян Добрев от социологическата организация сложиха два въпроса: " Оставката на народен представител е персонална негова воля и не трябва въобще да се подлага на гласоподаване " и " Партията може да задържи един народен представител в Народното събрание, макар че той желае да напусне ". Само последователите на ГЕРБ контрастират - там дяловете дали една оставка би трябвало или не би трябвало да се гласоподава са 50/50 .

Около 69% от запитаните утвърждават оставката на Антон Тодоров , в това число и измежду симпатизантите на ГЕРБ. В дебата на Валери Симеонов с публицистите 62% от запитаните са на страната на публицистите , а 18% са на страната на Симеонов.

 За оставка на Валери Симеонов упорстват 5 партии
За оставка на Валери Симеонов упорстват 5 партии

Поводът е ултиматума на вицепремиера към медиите

5% от хората не избират нито едната от двете варианти. 56% считат, че и Валери Симеонов би трябвало да подаде оставка, а 35% са на противоположното мнение . Сред съперниците на оставката личат последователите на ръководещите, считат от организацията.

 Валери Симеонов не се извинява, а желае опрощение от медии
Валери Симеонов не се извинява, а желае опрощение от медии

Закани се да отстоява човешките си права и в съда

Проучването установи, че натрупването на случаите с Делян Добрев, Антон Тодоров и Валери Симеонов подлага на риск поддръжката за ръководството. Това става до момента в който се усеща напрежение към дебата с президента Радев.

Според социолозите, и двете партии от ръководещата коалиция, са изправени пред риск от спад на доверието . Очаква се в идващите месеци ще стане ясно дали той е единствено ситуативен.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР