Над 2.2 млн. лв. забавени възнаграждения, включително и за минали

...
Над 2.2 млн. лв. забавени възнаграждения, включително и за минали
Коментари Харесай

След намесата на Главна инспекция по труда некоректни работодатели изплатиха над 2 млн. лева забавени заплати

Над 2.2 млн. лева забавени хонорари, в това число и за минали интервали, изплатиха работодателите по време на изключителната акция на Изпълнителна организация " Главна ревизия по труда “ (ИА ГИТ), ориентирана към предприятия, в които в предишни интервали е установявано закъснение на заплати, оповестяват от ГИТ. Тя беше проведена в интервала 05.09.2023 година – 05.10.2023 година, като главната ѝ цел бе да се понижи размерът на откритите, само че неизплатени дължими трудови хонорари в предприятията, които са обхванати от контролната активност на Агенцията. Сумата на откритите забавени хонорари по време на акцията е 2 млн. лева

В рамките на акцията контролните органи на Инспекцията по труда направиха 417 бр. инспекции, съвсем половината от които в обекти на надзор отвън регионалните центрове. Проверените предприятия са най-вече микро- и дребни, с 13 200 служащи и чиновници. Констатирани са общо 2349 бр. нарушавания на трудовото законодателство. От тях 1499 бр. са в региона на реализирането на трудовите правни отношения.

Установените нови нарушавания по заплащането на труда са 724 бр., съществена част от които още веднъж са свързани със закъснение на изплащането на дължими трудови хонорари – 498 бр. На последващо място са установените нарушавания по работното време, почивките и отпуските – 208 бр. По време на инспекциите са открити 20 случая на служащи, полагащи труд без подписани писмени трудови контракти.

За премахване на установените по време на акцията нарушавания контролните органи на Инспекцията по труда са приложили 2241 бр. насилствени административни ограничения, в това число са дадени 198 бр. наставления за погашение на неизплатени трудови хонорари и компенсации след преустановяване на трудовите правни отношения. Съставени са 127 акта за определяне на административни нарушавания, в това число 49 бр. за неизпълнени наставления и 21 бр. по заплащането на труда.

Най-често неизплащането на дължимите трудови хонорари визира предприятия, които не развиват активност или са я прекратили, както и такива в процедура за оповестяване в неплатежоспособност. Възнаграждения и компенсации бавят и работодатели, които нямат финансови средства заради междуфирмена задлъжнялост, липса на обороти, наложени запори и други Честа причина са и разногласията сред страните по трудово правно отношение по отношение на полагане на нощен и ексклузивен труд и труд на формален празник. Друга причина е прекачване на сдружението на безимотни лица или собствеността е на жители на трети страни, което попречва предприемането на насилствени административни ограничения.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР