Над 190 студенти и 91 докторанти от Албания с български

...
Над 190 студенти и 91 докторанти от Албания с български
Коментари Харесай

МОН: Все повече албански студенти с български произход учат в наши университети

Над 190 студенти и 91 докторанти от Албания с български генезис се образоват в университети в България. През идната образователна 2023/2024 година броят им ще се усили с още 86 .

Това стана ясно по време на среща на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков с представители на Дружеството на българите в Албания в град Елбасан.

Той изрази признателност към сдружението за проведените от тях н еделни учебни заведения и курсове за подготовка на кандидат-студенти от български генезис. Към сдружението има три неделни учебни заведения, в които над 260 деца ще учат български език през новата образователна година. Отделно ще се приготвят и 67 кандидат-студенти за български висши учебни заведения.

„ От три години имаме неделни учебни заведения. Те са най-хубавото достижение на нашето сдружение “ , съобщи Алтин Идризи от Дружеството на българите в Албания.

Такива образователния заведения ще се открият и в няколко села, където огромна част от популацията е с български корени . Той посочи, че жителите им са запазили говора си през столетията, само че не могат да четат и пишат на нашия език.

Проблем за разкриването на неделни учебни заведения в тези места е неналичието на училищен фрагменти . Има спогодба студенти от Великотърновския университет да бъдат изпращани в тези села на „ Еразъм практики “, за да преподават български език на локалните възпитаници за няколко месеца.

Министър Цоков пое ангажимент да спомага студенти и от други висши учебни заведения да бъдат насърчавани да карат преподавателски стажове в такива обитаеми места. 

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР