Над 190 л/кв.м са се изсипали в района на селата

...
Над 190 л/кв.м са се изсипали в района на селата
Коментари Харесай

Иван Демерджиев: Започва проверка дали незаконна сеч е довела до бедствието в района на Карлово

Над 190 л/кв.м са се изсипали в региона на селата към Карлово, сподели по Нова телевизия служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Той уточни, че все още няма данни за скъсана дига. Водосборният басейн е огромен. Това е довело до повишаване на вълната. Ще се ревизира дали осъществената сеч в региона също е причина за наводнението, сподели още Демерджиев.

Първите евакуирани бяха избавени с летателна техника на Министерството на защитата. Петнайсет души са в лечебни заведения. Днес стартира оглед на потърпевшите къщи в с. Богдан, уточни вътрешният министър и изясни, че част от евакуираните са в читалището с. Каравелово. За тях са обезпечени храна и медикаменти.

Хубавото, което видях, е извънредно бърза реакция и взаимопомощ сред другите звена на Министерство на вътрешните работи, Министерството на защитата, както и една аварийно-спасителна група към Столичната община, членовете на която извънредно съответно помагаха на място.

По думите на Демерджиев в региона към момента има къщи, които не са тествани. „ След като водата се отдръпна, стартира инспекция на къщите, през които е минало доста количество и не са били огледани ", акцентира той.

Няма починали хора в резултат на бедствието няма и съществено потърпевши, увери министърът на вътрешните работи. Материалните вреди обаче са големи.

„ Течението, неговата мощ е носила дървета, коли. Много дървета са свалени от планината. Едно от недоволствата на локалните хора, което ще бъде тествано, е, че е съдействала сечта в региона ", съобщи Демерджиев.

Той е безапелационен, че следва инспекция по това съмнение. „ Тече следствие. И през вчерашния ден не се срещнах с представителите на следствието, само че ще има съгласуваност ", даде обещание отрасловият министър.

Иван Демерджиев разяснява и зачестилите в последно време нарушавания по пътищата, някои от които станали и причина за трагични произшествия. По думите му ограниченията, които от Министерство на вътрешните работи са въвели, дават резултат. Той акцентира, че 130 екипа реализират линеен надзор, а над 9 хиляди са тестваните водачи. Тези дейности ще продължат, увери вътрешният министър.

„ Вторият въпрос касае дейностите на правосъдната система. Натъкнах се на доста леки присъди с алогични претекстове, само че това е за органите на правосъдната власт. Ще обърнем внимание и ще преценим има ли нужда от законодателни промени. Действително осъдените лица са прекомерно малко. Наказанията са занижени. Ставаме очевидци на тежки катастрофи ", не скри ръководителят на Министерство на вътрешните работи.

Има две дисциплинарни инспекции по случая с Георги Семерджиев, които са удължени. „ Изиска се да приключат преди периодите. Мотивът е да се изчакат материали от прокуратурата. Едната касае Симона Радева, другата - неин сътрудник. Имам подозрение, че са подкрепили Семерджиев. Очаква се да бъде наложено дисциплинарно уволняване най-малко за едното от двете лица ", съобщи Демерджиев.

Служебният вътрешен министър разяснява и вчерашната си инспекция на границата с Турция. Има вътрешни оперативни данни по линия на „ Вътрешна сигурност " и по линия на службите на Министерство на вътрешните работи, че чиновници на „ Гранична полиция " подкрепят каналджии, съобщи Демерджиев. По четири случая се ревизират сред 2 до 4 лица. Повечето от тези чиновници са до приблизително управително и изпълнителско равнище. „ Няма директни доказателства да са взимали пари, само че самият факт, че са пропускани през постовете да преминат транспортни средства с мигранти, на някои места има данни, че полицейски автомобил ескортира автомобил с мигранти ", разясни вътрешният министър..

„ Толкова доста жива мощ на границата в никакъв случай не сме имали. Необходимо е да се прибави добре работеща техника, да се оправят пътищата, по които патрулират служителите на реда ", съобщи още Демерджиев.

Демерджиев означи, че 250 чиновници на „ Гранична полиция " са изтеглени от границата за изброите и ще бъдат заменени с фрагменти на Министерство на защитата.

Във вчерашния ден той е провел среща и с турския си сътрудник в граничната зона на „ Капитан Андреево ". „ Поели са ангажимент турските сътрудници. За пръв път самата Турция е оставена пред извънредно тежък проблем по границата с Афганистан и Сирия. Те са обективно затруднени, само че са поели явен ангажимент да усилят своите дежурства и вниманието си по границата по този начин, че да подкрепят българските гранични служители на реда ", съобщи Демерджиев.

Искаме да борим купения избор с повече оперативна работа, сподели Демерджиев във връзка идния избор.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР