Над 180 хиляди кв. метра пътища и улици са съсипани

...
Над 180 хиляди кв. метра пътища и улици са съсипани
Коментари Харесай

Д-р Емил Кабаиванов: Община Карлово очаква финансовата подкр...

Над 180 хиляди кв. метра пътища и улици са унищожени след наводнението в Карловско, разрушени са 21 мостове, както на общински пътища, по този начин и вътре в обитаемоте места. Тежко потърпевши и разрушени са 37 улици с обща дължина над 20 километра и повърхност към 75 хиляди кв. м. Общината чака финансовата поддръжка от страната да продължи през цялата 2023 година Това заяви на конференция в Националния пресклуб на Българска телеграфна агенция кметът на Карлово Емил Кабаиванов. Той показа доклад на свършеното от Общинския спешен щаб и Община Карлово за последните два месеца и оцени като добра работата на страната и общината в процеса на нормализиране живота на хората.

По думите на Кабаиванов бедствието е унищожило повече от шест километра водопроводна мрежа, отнесени са били 280 електрически стълба, потърпевши са три читалища, три клуба по ползи и детската градина в едно от селата - в Каравелово. Практически липсваха над 8,5 км. речни корита. Това са коритата на реките, които минават през трите села - Богдан, Каравелово и Слатина, уточни Кабаиванов. Корита нямаше, тъй като още с първата приливна вълна, те бяха запълнени и идващите втора и трета приливни талази минаваха през обитаемоте места с фронт сред 100 и 200 метра, сподели той, след което добави, че в първите часове след наводнението общият фронт на река Стряма е бил сред 500 и 1000 метра.



Такова злополучие и такова наводняване с толкоз неподвижен материал, свален от Средна гора, никой в нашия район не е виждал, уточни кметът на Карлово.

За трите месеца работа по речните корита ние успяхме да изнесем над 3 млн. куб. м. инертни материали, посочи той, след което добави, че е имало дни, в които над 115 единици техника и доброволци са работили при цялостно натоварване. 
С помощта на Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " са били построени 29 фургона и по този начин всички, които имат съществено потърпевши жилища, са били настанени в тях. Фургоните са краткотрайно решение и на тези хора би трябвало да бъде помогнато до степен да могат да възстановят своите жилища, сподели Кабаиванов.

Той благодари за работата на доброволците и военните, без които не би бил вероятен процесът на възобновяване. Това, което свършихме нямаше да може да бъде направено, в случай че нямахме помощта на доброволците. Благодаря на всички, съобщи Кабаиванов.
Кметът на Карлово заяви, че стартират процедури по Закона за публичните поръчки за планиране на нови мостови уреди и речни корита.
Надявам се и имам вяра, че ще имаме финансовата поддръжка на страната в цялата последваща 2023 година, тъй като по предварителни данни единствено провалите на обществената инфраструктура са над 74 млн.лв.  Пораженията по частните домове са сред 7-10 млн. лева Даренията, които досега разпределихме 1,780 млн.лв. не са задоволителни, с цел да могат хората да възстановят домовете си във типа, в който са били, съобщи Кабаиванов. 

Кметът на Карлово заяви, че дружно с Националното съдружие на общините в Република България ще предложат промени в Закона за отбрана при бедствията, с които ще създадат по-ефективни дейностите в първите часове при естествено злополучие. Той означи, че измежду промените е предлагането да бъде основана Държавна организация за отбрана при бедствия и повреди, в която да бъдат съчетани всички действия по предварителна защита и всички дейности по очистване на последствията от бедствието. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР