Над 18 см в диаметър и 5,5 кг миомен възел

...
Над 18 см в диаметър и 5,5 кг миомен възел
Коментари Харесай

Махнаха 5,5 килограмова миома от корема на столичанка

Над 18 см в диаметър и 5,5 кг миомен възел отстраниха акушер-гинеколозите в УМБАЛ „ Софиямед “ от 46 годишна пациентка. Образуванието е изпълвало 90% от коремната ѝ празнина и е достигало до диафрагмата на дамата, оповестиха от болничното заведение.

Тя е ориентирана към лечебното заведение от хирург от Ямбол във връзка различен проблем – пъпна херния. По време на прегледа хирургът открива големия миомен възел и насочва пациентката към екипа на Отделението по акушерство и гинекология в „ Софиямед “ и акушер-гинекологa доктор Венелин Иванов.

След ехографски обзор и следващ скенер потвърдихме съществуването на миомен възел с големи размери, пристискащ аортата и някои от вътрешните органи на дамата. Тя имаше промени с хемодинамиката, с чревната перисталтика. Нивата ѝ на хемоглобин в кръвта бяха доста ниски заради „ зареждането “ с кръв към миомата. Това наложи да вземем решение за оперативното ѝ унищожаване. За страдание, то не можеше да се извърши нито посредством лапароскопски способ, нито посредством роботизирана намеса, а единствено посредством отворена интервенция, преди която бе осъществено кръвопреливане, разяснява доктор Иванов.

Специалистът добавя, че съществуването на толкоз огромен миомен възел носи животозастрашаващи опасности пред пациентката, в случай че не бъде отхвърлен. С повишаването си той може да докара до още по-сериозно прилепяне на жизненоважни органи, може да претърпи некроза или да се трансформира в злокачествено образувание без следене или хирургична интервенция.

Началникът на отделението по акушерство и гинекология в УМБАЛ „ Софиямед “ доктор Валери Нецов, който има над 40г. процедура в реализирането на комплицирани гинекологични интервенции разяснява, че за първи път в кариерата си вижда толкоз огромен миомен възел.

Сформирахме екип, който да извърши комплицираната намеса по отстраняването на образуванието. Операцията беше в действителност предизвикателство за нас, само че доктор Венелин Иванов, който бе главен оператор в екип с доктор Миглена Димова и доктор Михаела Михайлова, се оправи отлично, разяснява доктор Нецов. И двамата експерти поучават при най-малки признаци пациентките да търсят навременна помощ, с цел да не се стига до затруднения.

Интервенцията при 46-годишната жена е сполучлива, тя се възвръща планово и няма недоволства. Предстои да бъде изписана преди празниците. Находки с сходни размери са необичайност, само че с цел да не бъдат допускани е нужно при съответните недоволства да се извърши навременен обзор при експерт.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР