Над 18 000 гласа от любители на планината са отчетени

...
Над 18 000 гласа от любители на планината са отчетени
Коментари Харесай

Над 18 000 гласа на планинари за любимите им хижи и заслони в в конкурса „Хижа на годината“

Над 18 000 гласа от фенове на планината са регистрирани досега за номинираните хижи и заслони в състезанието „ Хижа на годината “ – взаимно начинание на рисково списание 360Mag и Български туристически съюз.

До 15 ноември в това число на huts.360mag.bg всеки към момента може да поддържа своите желани места за настаняване, номинирани в 8 категории, както следва: „ Хижа с авто достъп “, „ Хижа без авто достъп “, „ Заслон, стопанисван “, „ Заслон, нестопанисван “, „ Най-добра кухня “, „ Хижа с най-устойчиви практики “ с поддръжката на Photomate, „ Хижа, рестарт “, „ Най-чиста хижа “ с поддръжката на Karcher.


Номинациите бяха излъчени от уважавани в планинарските общности неправителствени организации, които имат експертен взор върху процесите в планинския туризъм и положението на хижарската база. Това са „ Планини и хора “ – асоциация на планинските водачи в България, Асоциация на парковете в България, Сдружение за дива природа „ Балкани “, Български планински съюз, колоездачният портал Mtb-bg.com, Българска асоциация ски свободен и рисков жанр, Българска асоциация по различен туризъм и Екологично съдружие „ За земята “.



Междувременно запалените планинари бяха доста дейни и в състезанието „ Защо одобрявам тази хижа “ – лятното предизвикателство в границите на „ Хижа на годината “. Над 100 истории, подкрепени със фотоси и видео бяха получени в редакцията на 360mag.bg, които са доказателство, че ползата към планинския туризъм у нас е автентичен и от ден на ден българи обръщат взор към него.

15 ноември е крайният период и за кандидатстване и по трите финансиращи стратегии в поддръжка на стопани на хижи и заслони и дейни туристи, които желаят да подобрят изискванията в работещ планински обект или да възродят неработещ подобен. Това са грант в размер на 20 000 от Siteground за възстановяване на инфраструктурата на/около обекта или маркетирането му, 5000 лева под формата на матраци от Matrax за осъвременяване на легловата база и строителни материали на стойност 5000 лева от GP Group за ремонтни действия.



По трите стратегии все още има подадени кандидатури за планове както за работещи хижи, по този начин и за обекти, които занапред следва да проработят като хижи по смисъла на Закона за хижите на Министерство на туризма, насърчени от опцията, която дава начинанието „ Хижа на годината “. За да получат статут на хижа, тези обекти би трябвало да са постоянно отворени за туристи, да дават опция за изхранване със лична храна и да поставят грижа за сигурността на туристите в планината.

Сред работещите хижи по грантовете аплайват както номинирани хижи, по този начин и такива, които са останали отвън листата и имат потребност от възобновяване. Постъпилите кандидатури са за обекти от всички краища на България и всички огромни планини – Стара планина, Славянка, Беласица, Витоша, Пирин, Рила.
„ Ако към момента не сте се присъединили в гласуването, направете го и подкрепете обичаните си хижи и заслони до 15 ноември на huts.360mag.bg, тъй като всяка активност е от голяма важност за възстановяване на изискванията в хижарската база в българските планини “, приканиха уредниците на състезанието „ Хижа на годината “.
За всички дали своят вот и за тези, които са любопитни да схванат кои ще бъдат спечелилите в състезанието, е отворена поканата за формалното награждаване по време на годишния фестивал за приключенско кино, туризъм и деен метод на живот „ Дни на провокациите “ – датата е 6 декември, от 15 ч., мястото е кино „ Люмиер “, входът е свободен.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР