Над 175 хиляди българи са си купили нов апартамент миналата

...
Над 175 хиляди българи са си купили нов апартамент миналата
Коментари Харесай

Над 175 хиляди българи са си купили нов апартамент през 2022-а

Над 175 хиляди българи са си купили нов апартамент предходната година ръководителят на Националното съдружие " Недвижими парцели " Добромир Ганев, представен от " Телеграф ". Той посочи, че покупко-продажбите за първите девет месеца на 2022 година са били 175 262, до момента в който за година по-рано броят им е 172 730. По думите му това е 12-годишен връх. За първите девет месеца на предходната година има растеж на размера от покупко-продажби по отношение на 2021 година, която е била най-силна за последните 12 години, изясни специалистът.

Рекордьор

Рекордьор по покупки на парцели е Несебър. Ганев посочи, че за деветмесечието на предходната година, след като са и последните данни, покупко-продажбите в черноморския курорт са с растеж от 54 на 100. Това подрежда общината в топ 5 по размер продажби, като изпреварва Бургас, който е с над 7000 броя. Морските градове са измежду най-предпочитаните дестинации за покупки на жилища през миналата година. Сред отличниците е също и Балчик, където растежът е със 17 на 100. Увеличават се също покупките в Поморие, до момента в който спад е регистриран в Каварна и Бяла. Ганев доъплни, че е имало и растеж на контрактуваните ипотеки с два % по отношение на година по-рано макар лекото повишаване на лихвите. При строителството също е регистриран растеж, като максимален е бил в София – 30 на 100.

Повече нови здания са стартирани също в Пловдив, Варна и Бургас. В столицата е стартирало строителството на 10 700 жилището през деветмесечието, като за същия интервал са били пласирани 24 000 жилища. Ганев добави, че са се продали и доста жилища остаряло строителство. Причината е, че поради повишаването на строителните материали предходната година не е имало доста продажби на нови парцели. Това е раздвижило пазара на старите жилища. Много от тях са се продали, тъй като е нямало предложение, а хората са желали да си запазят парите от инфлацията, изясни Ганев.

Цени

Цените на жилищата са с 22 на 100 от горната страна за деветмесечието в София. Поскъпнали с по 12 на 100 са парцелите във Варна, Бургас и Пловдив. Увеличение от 11 на 100 е записано и в Стара Загора.

От 2015 година досега повишаването на жилищата е съвсем двойно. Ако тогава в София апартамент от 70 квадрата да вземем за пример се е продавал за 100 000 евро, сега цената на същото жилище ще е малко под 200 000 евро.

Ганев посочи, че растежът от 2015 година е сред 70 % за огромните градове у нас и 50 на 100 за дребните. И добави, че 40-50 % от покупко-продажбите са в 6-те огромни града в страната.

Очаквания

Очакванията на специалистите за актуалната година са да има лек спад в растежа на цените на парцелите. Прогнозите са и леко да се намали броят на покупко-продажбите. Ганев изтънка, че предходната година второто тримесечие е било по-силно от третото, а с цел да се дефинира наклонността за актуалната година, би трябвало да се видят данните от последното. Те се чака да станат ясни до няколко дни. Експертът акцентира, че въздействие ще окажат политическата и интернационалната конюнктура, войната в Украйна, инфлацията, която води до повишаване на строителните материали и труда. Положително вляние би оказало приемането ни в Шенген и еврозоната, добави специалистът.

Двустайните стават тристайни

Двустайните апартменти стават тристайни. Все повече жилища с по две стаи се продават на цените на тези с по три. Някои от двустайните даже се презентират в обявите за тристайни, само че не тъй като имат едно помещение повече, а тъй като имат опция за преустрояване. Председателят на Националното съдружие " Недвижими парцели " Добромир Ганев изясни, че опцията за преграждане на жилището и отделяне на още едно настрана помещение е преимущество в пердлагането на парцелите. Причина за това е пандемията, когато хората видяха, че имат потребност от повече пространство и обособена стая за работа или учене. Тази наклонност остава и в този момент. Хората търсят повече пространства, добави специалистът.

Терасите са шлагер

Терасите са шлагер в търсенето на жилища, заяви за " Телеграф " ръководителят на Националното съдружие " Недвижими парцели " Добромир Ганев. Той посочи, че изисквнето за отворени площи в парцелите е разследване на пандемията и тази наклонност също се е запазила. По думите му множеството купувачи сега имат по-сериозни условия за жилищата, които купуват. Повечето хора държат те да са в нови здания, издигнати с по-качествени мтериали, с хубави тераси, както и с по-поддържани общи елементи.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР