Над 1700 свине се отглеждат в т. нар. задни дворове

...
Над 1700 свине се отглеждат в т. нар. задни дворове
Коментари Харесай

Над 1700 свине се отглеждат в дворове в Добричкия регион

Над 1700 прасета се отглеждат в така наречен задни дворове в Добричкия район, като преброяването на животните продължава, заяви регионалният шеф Красимир Кирилов на съвещание на регионалния координационен щаб във връзка на откритото огнище на африканска чума във варненското село Тутраканци. Щабът оповести ограничения за предварителна защита на болестта.

По думите на шефа на регионалната дирекция по сигурност на храните доктор Борислав Каменов упованията са били да бъдат преброени към 800 прасета и явно има нерегистрирани животни. Всички стопани, които имат нерегистрирани прасета, са в нарушаване на закона и при вероятно пораждане на болест от африканска чума няма да получат обезщетение, сподели доктор Каменов. Той разяснява, че задните дворове са евентуално най-опасни за разпространяването на заболяването и моли стопаните да не хранят животните с кухненски боклуци.

В Добричка област има и осем промишлени обекта за развъждане на прасета, като в най-голямата плантация - в село Козлодуйци, животните доближават 50 000.

Общините бързо ще получат подпомагане от способените институции за установяване на площадки, на които да бъдат загробени животни, в случай че се случи да заболеят от африканска чума, заяви регионалният шеф.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР