Над 160 милиона деца по света са ангажирани с детски

...
Над 160 милиона деца по света са ангажирани с детски
Коментари Харесай

УНИЦЕФ: Над 160 милиона деца по света работят

Над 160 милиона деца по света са ангажирани с детски труд. Това излиза наяве от отчет на Международната организация на труда и детската организация на Организация на обединените нации - УНИЦЕФ, оповестява Анадолската организация.

Двете организации предизвестяват, че без тактики за подкрепяне до края на тази година броят на полагащите труд деца може да се усили с 8,9 милиона заради по-голямата беднотия и нарасналата накърнимост.

В отчета се отбелязва, че децата се нуждаят от обществена протекция, която понижава бедността и уязвимостта на фамилиите.

МОТ и УНИЦЕФ приканиха за превъзмогване на разликата в обсега на обществената протекция за 1,5 милиарда деца по света , които към момента не са подкрепени от фамилни или детски парични помощи.

Има доста аргументи да се влага в универсална обществена протекция, само че премахването на детския труд би трябвало да е една от най-убедителните, поради пагубното му влияние върху правата и благосъстоянието на децата, съобщи генералният шеф на МОТ Гай Райдър.
 УНИЦЕФ: Милиони деца по света са застрашени от апетит или гибел поради войната в Украйна
УНИЦЕФ: Милиони деца по света са застрашени от апетит или гибел поради войната в Украйна

Проблемите са почнали още с пандемията

През последните 20 години световните оценки крият несиметричен прогрес по райони, като в Азия и Тихоокеанския район, Латинска Америка и Карибския басейн като цяло се следи устойчиво понижаване. За сметка на това, в Африка на юг от Сахара процентите от 2012 година насам се усилват.

Въпреки че има доста разлики сред страните в границите на всеки район, през днешния ден в Африка, на юг от Сахара, има повече деца, които поставят детски труд, в сравнение с в останалата част на света, взети дружно , показва се в отчета.

В него се цитират няколко изследвания от 2010 година насам, които показват доказателства за ролята на обществената протекция по отношение на премахването на детския труд. От тях излиза наяве по какъв начин обществената протекция, помагайки на фамилиите да се оправят с стопански или здравни разтърсвания, понижава детския труд и улеснява образованието в учебно заведение.
 Близо един милион деца в Афганистан са принудени да работят
Близо един милион деца в Афганистан са принудени да работят

Всяко пето семейство в страната изпраща децата сами заработват прехраната си

Независимо от това обаче е реализиран прекомерно дребен прогрес в обезпечаването на обществена протекция за всички деца.

В отчета се отбелязва, че държавните управления могат да ползват редица политики за поощряване на обществената протекция. Отправя се предизвестие, че в случай че политиците не подхващат решителни дейности, пандемията от COVID-19, войната сред Русия и Украйна, възходящата беднотия и изменението на климата ще усилят разпространяването на детския труд.

По данни на двете организации за над 160 милиона деца по света - 1 от 10 деца на възраст от 5 до 17 години, които към момента са ангажирани с детски труд, напредъкът е спрял от 2016 година насам . Това се отнася за 63 милиона девойки и 97 милиона момчета.

С цел усилване на обществената протекция за попречване и унищожаване на детския труд, се предлага да се преодолее разликата в обсега на обществената протекция за децата.

Приоритизирането на детските компенсации и разширението на обществената протекция за двата милиарда служащи в неофициалната стопанска система ще подкрепи прехода им от неофициалната към формалната стопанска система, се показва още в отчета.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР