Над 160 български издателства ще представят повече от 10 000

...
Над 160 български издателства ще представят повече от 10 000
Коментари Харесай

Показват над 10 000 български заглавия на Пролетния базар на книгата

Над 160 български издателства ще показват повече от 10 000 български заглавия на тазгодишния пролетен базар на книгата, който се откри през днешния ден в Националния замък на културата. Това сподели за БГНЕС ръководителят на Асоциация „ Българска книга “ Велизара Добрева.

„ Новото тази година е, че паралелно с панаира на книгата се организира и второто издание на „ Софийският интернационален книжовен фестивал за деца и юноши “. С това ще утвърдим тази самодейност като традиция “, изясни тя и добави, че в границите на панаира ще има и богата литературна стратегия за всяка възраст.

„ Обърнахме се и към другите изкуства в книгоиздаването. Ще има срещи с илюстратори, ще предизвикваме децата да илюстрират обложка на детска брошура, въодушевени от именитият ни илюстратор Любен Зидаров. Ще има театрални постановки, ще има клас по креативно писане. Предвидили сме и богата стратегия за младежи “, разгласи Добрева.

По традиция и в това издание има интернационално присъединяване.

„ Това са водещи детски създатели от Норвегия, Гърция, Италия, които дружно с български модерни детски създатели ще дискутират актуалното детско творчество, ще показват своите книги, и ще разкрият по какъв начин основават своите литературни герои “, съобщи тя.

„ Насърчаването на четенето за мен постоянно е било идея. Четенето значи повече просветеност, по-богато въображение, значи повече разсъдък, а това е, което желаеме за нашите деца “, сподели кметът на София Йорданка Фандъкова, която участва на откриването на базара.

Тя акцентира, че София е четящ град в последните години и доказателство за това е фактът, че по най-скъпите централни улици се затварят бутици, с цел да се отварят книжарници.

„ По данни на най-големите издателства у нас от началото на годината до момента са продадени към 4 млн. книги, което е с 6% повече от предходната година “, заяви кметът.

На базара участва и министърът на културата Боил Банов. Той изрази удовлетворение от провеждането на второто издание на „ Софийският интернационален книжовен фестивал за деца и юноши “.

„ Каквото и да си приказваме обаче, истината е, че в случай че не научим нашите деца и младежи да имат отношение към книгата, всичко друго е маловажно. Това е шансът ни да научим поколенията на отношение и обич към книгата “, сподели Банов.

Едно от най-ценните неща на този базар е изложбата на великия детски илюстратор Любен Зидаров, който посвещава 50 години от живота на тази задача. Такава експозиция се открива за първи път у нас.

„ Това е една дребна част от най-популярното, което съм посветил на книгата. Моите илюстрации са част от живота на няколко генерации читатели. Първият ми опит да се получи нещо като илюстрация беше на 12 години и то не по коя да е книга, а по Джек Лондон. Първата книга, която излезе от щемпел с мои илюстрации беше когато бях на 17 години. Тя беше книга с разкази “, сподели 96 годишният Зидаров.

Той изясни, че най-вече книги е илюстрирал на Андерсен, цели четири пъти, като преди две години е направил за пети път илюстрациите, само че този път за китайското му издание.

Пролетният базар на книгата продължава до 2 юни и е отворен за гости от 10 до 20 часа./БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР