Над 16 хиляди загинали и 64 хиляди ранени - това

...
Над 16 хиляди загинали и 64 хиляди ранени - това
Коментари Харесай

Как в Турция помагат на пострадалите от земетресението?

Над 16 хиляди починали и 64 хиляди ранени - това са предварителните резултати от разрушителното земетресение в Турция в четвъртък вечерта. С всеки минал ден жертвите стават от ден на ден, само че към момента се намират хора. След три дни и един час тричленно семейство беше избавено в Караманмараш, а двегодишно дете чакаше помощ 78 часа. Живо, крепко, разплакано. Има експерти от доста страни, в това число съветски. За протичащото се в Турция – в материала.

Потокът от камиони не стопира

" Има голям проблем в страната. Тук, на север, единствено полилеят се люлееше за към 20 минути, а там се тресеше доста. Плюс зима, сняг ", споделя рускинята Мария Бикова от турския Самсун. " Тези който не е имал време да откри и да се измъкне отдолу под руините, може да почине от студа. Всичко стартира в четири сутринта, хората спяха “, добавя тя.

Сега цялата страна е обединена. „ Потокът от камиони не стопира, единствено от един регион на града към този момент са изпратени над 20, продължава тя. “ Моите сътрудници се сплотиха с хотел и ресторант и подготвиха вечери за няколко хиляди души, изпратиха филантропична помощ. ”

Постоянно публикувайте описи с нужните неща. „ Непрекъснато са нужни хигиенични артикули, изсъхнало мляко за бебета, памперси, одеяла, долни дрехи, питейна вода, топли облекла, чорапи, нагреватели, както и артикули за продължително предпазване ", изброява жителката Бодрум Наталия Чехович. „ Местните носят всичко належащо, рускоговорящите интензивно спомагаме. Синът ми и аз донесохме превръзки, мокри кърпички, течен сапун, четки за зъби, паста, чай. От всичко по малко, защото нямаме кола ", прибавя тя.

Организирани са сборни пунктове в цялата страна. " В нашия град Фетие това е постройката на културния център на централния площад. Високоговорителите оповестиха къде да го донесем. Научаваме доста от каналите в „ Телеграм “. Купихме няколко одеяла - изключително през нощта застудява ", споделя преводачът Олга Тарасевич.

Големи и дребни магазини са открикнали. Може да се закупи онлайн и стоките ще бъдат доставени на жертвите. Предлагат да оставят нещата във фоайето на къщи, хотели. Доброволците прибират всичко оттова.

Хората се редят на опашка за кръводаряване. Такива са незабавно належащо. Вярно е, че би трябвало да попълните въпросник и вероятно да отговорите на няколко въпроса - на турски.

Служители на Руския дом в Анкара, представители на съветското посолство и бизнеса изпратиха помощ, събирането на дарения продължава.

Хотели - за потърпевшите

Туристическата промишленост също се засилва. " В Алания няколко хотела, затворени за зимата, бяха отворени за жертвите ", сподели локалният гражданин Тунахан.

Президентът Тайип Ердоган разгласи, че хотелите в Анталия, Алания, Мерсин са подготвени да одобряват тези, които са изгубили покрива си над главите си. „ Всички потребности, като храна и питиета, ще бъдат задоволени “, акцентира той.

Към 9 февруари управляващите могат да настанят над 80 000 души единствено в хотели в Анталия.

Турските самолетни компании са подготвени да изведат гратис хора от разрушените региони. Нискотарифната самолетна компания „ Пегас “ раздава всички полети до 12 февруари в това число, излитащи от земетръсната зона в Югоизточна Турция.

" Прегърни ме, толкоз ме е боязън "

Спасителните действия не престават.

Трагичните истории. „ Събудихме се, тъй като къщата се тресеше. Дъщеря ми сподели: „ Мамо, прегърни ме, толкоз ме е боязън “, споделя на 25-годишния Серен Доган, изваден от руините. Детето умира.

Въпреки че времето изтича и е студено, към момента има късмет да се намерят оживели.

В Хатай петгодишната Хазал Гюнер е прекарал три дни под руините. Когато я избавят, я питат: " Искаш ли вода? " Момичето дава отговор: „ Не, още не са ме изследвали “.

В Белен, провинция Хатай, майка, татко и три деца бяха извадени от руините след 82 часа.

Служители на съветското министерство на изключителните обстановки избавиха в Хатай трима турски жители - двама мъже и една жена. Според пресслужбата на ведомството, към момента не е открито изчезнало семейство, а руините на къщата, в която те биха могли да бъдат, са на практика разчистени.

" Информация за руснаците е получена на 8 февруари. В съгласуваност с турската страна спасителите бързо се реалокираха от Караманмараш в провинция Хатай ", споделиха от министерството.

Израелските военни екипи за търсене и избавяне извадиха 10 души от руините. Китайските служби, дружно с турските, помогнаха на бременна жена в Хатай. Служители на Министерството на изключителните обстановки на Беларус в провинция Караманмараш извадиха момиче отдолу под руините. Чули я, изкопали тунел през структурата.

В две провинции - Килис и Шанлъурфа - избавителните работи към този момент са завършили.

Най-силното от 1939 г

" Не се тормозете, бързо ще се възстановим от това. Загиналите са в сърцата ни, те са част от нас ", сподели Ердоган. Това земетресение е най-силното от 1939 година

По предварителни данни са разрушени над 5500 здания, развалени са пътища, потърпевши са крепостите на Газиантеп и Диарбекир от листата на международното завещание на ЮНЕСКО.

" Сърцето боли за всички "

Министерството на външните работи и Министерството на икономическото развиване на Русия, заради нарасналата сеизмична интензивност, предложиха на хората да се въздържат от посещаване в централната и южната част на Турция.

" Получаваме доста позвънявания с въпроси за това дали цената ще се увеличи, по какъв начин се е трансформирало търсенето и впрочем. Разбирам терзанията на клиентите. Но, скърбя, в този момент не мога и няма да приказвам за търговия, туристически поток, прогнози, пазари, цифри ", написа в „ Телеграм “ изпълнителен шеф на „ Майел Травъл “ Мая Котляр.

Наталия Чехович споделя за своите сътрудници: „ Това е огромна покруса за всички. Много хора имат фамилии, родственици, сътрудници там. “ И по този начин, група студенти, бъдещи гидове, се озоваха под руините на хотел в град Адияман и до момента не всички са открити. „ Сърцето ме боли за всички “, прибавя Наталия.

Турското посолство в Русия в обществените мрежи изясни по какъв начин грижовни хора могат да оказват помощ на потърпевшите.

Асоциацията " Турпомощ ", отделът на Кризисния център на съветското външно министерство, съветското посолство в Анкара откриха горещи телефонни линии за руснаци, които са в Турция, възнамеряват да отидат там или се тормозят за околните си.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР