Над 1500 птици от 21 вида бяха преброени от екипи

...
Над 1500 птици от 21 вида бяха преброени от екипи
Коментари Харесай

Над 1500 птици от 21 вида са преброени в Източните Родопи

Над 1500 птици от 21 типа бяха преброени от екипи на фондация " По-диви Родопи ", Българското сдружение за отбрана на птиците /БДЗП/ и сдружението " Природа Маджарово " на обичайното среднозимно броене на водолюбивите птици във водоемите по долината на река Арда в Източните Родопи, оповестиха от Фондация " По-диви Родопи ".

Преброените птици са в пъти по-малко от предните години както като видово многообразие, по този начин и като брой, са отчели специалистите. За съпоставяне през миналата година са били пребоени над 4300 броя водолюбиви птици от 22 типа.

Според Христо Иванов от фондацията, представен в уеб страницата на НПО-то, тази основна разлика евентуално се дължи на по-топлото време в края на декември и началото на януари. Повече птици се очаквали в идващите дни с настъпилото захлаждане.

За поредна година най-вече птици – 1010 от 13 типа са били преброени край язовир " Студен бунар ". Сред по-интересните типове са били къдроглав пеликан, глух лебед, зимно бърне, дребен и огромен гмурец, зеленоглава патица, дребен и огромен корморан, които обичайно зимуват по Арда. Мониторингът е открил, че най-многобройна е кафявоглавата потапница (aythya ferina) - 612 броя, която е уявзвим тип и понижава в международен мащаб.

Среднозимното броене на водолюбивите птици е самодейност на международната организация за влажните зони " Wetlands International " и се практикува от 1967 година в съвсем всички европейски страни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР