Над 1500 молби са подадени до този момент от пловдивчани,

...
Над 1500 молби са подадени до този момент от пловдивчани,
Коментари Харесай

Над 1500 в Пловдив искат да сменят безплатно печки на твърдо...

Над 1500 молби са подадени до този миг от пловдивчани, които желаят да сменят печките на твърдо гориво с екологични отоплителни уреди. Община Пловдив продължава да приема заявки, заяви на конференцията през днешния ден зам.-кметът по екология и опазване на здравето Анести Тимчев.



Проектът за възстановяване на атмосферния въздух се реализира по оперативна стратегия „ Околна среда” със период на дефинитивно привършване 31 май 1924 година Безвъзмездната финансова помощ е 11,8 млн. лв., националното съфинансиране – малко над 2 млн. лв.. Молби от искащите да бъдат включени в програмата ще се одобряват до края на тази година.

Проучването сподели, че множеството от претендентите – 57,8 % са избрали климатици като различно отопление, 30 % - пелети, 8,3 % - газ. Най -много молби са подадени от семействата в Коматево, Беломорски, „ Христо Ботев” – север и юг, от Прослав, „ Христо Смирненски”, от живеещите към Военна болница, в Съдийския квартал, Гроздов пазар и в смесените етнически зони в „ Централен”.



„ Столипиново” се смята за квартал, в който най-вече се употребяват печки на дърва и въглища. Съответно и наличието на Ф10 /финни прахови частици/ във въздуха тук е най-високо. Проблемът е, че огромна част от популацията няма документи за благосъстоятелност на парцел, който населяват, и заради тази причина не дават отговор на изискванията на програмата.

Анести Тимчев изясни, че с Управляващия орган на плана следва да вземат решение много въпроси. Един от тях е дали е допустимо претендентите за еко уреди от „ Столипиново” да показват документи от EVN, че имат електромер, на тяхно име е открита партида и заплащат тока, с цел да бъдат включени в програмата. А също по този начин – дали наемателите на общински жилища също биха могли да вземат участие в плана.

Сега едно от експлицитните условия на плана е претендентите да имат лично жилище.

В община Пловдив дефинитивно са прегледани 849 заявления. От тях 480 заявки са подадени за климатици, 329 – за пелети, 37 – за газ. Отново ще организираме срещи с претендентите и се надяваме до месец и половина да подготвим социална поръчка за трите типа екологични уреди, сподели Анести Тимчев. Той акцентира, че се резервират енергийните помощи за отоплението на семействата, утвърдени за безплатната замяна на печките. За предишния сезон над 6700 фамилии са получили помощи – 495 лв., от които към 1500 се отоплявали с дърва и въглища.

В програмата за чистия въздух могат да се включат до 3000 семейства. В община Пловдив чакат и други пловдивчани да се възползват от шанса без пари да се оборудват с климатици, уреди на пелети или газ.

Снимки от Наташа Манева

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР