Над 150 самодейци от България и чужбина поставиха началото на

...
Над 150 самодейци от България и чужбина поставиха началото на
Коментари Харесай

Започна ММФ Синият Дунав във Видин

Над 150 самодейци от България и чужбина сложиха началото на интернационалния фолклорен фестивал.

При откриването на събитиетозаместник-кметътБорислава Борисова сподели:„ Радвам се, че Община Видин и съорганизаторите ни от Event Masters съумяха да създадат фестивала различим в цяла България и в крайдунавските страни. Той притегля от ден на ден участници, има многочислени фенове и е същински празник за града ни. И този път в „ Синия Дунав “ се включват стотици самодейци, професионални артисти, музиканти, танцьори – обединени от любовта към националното творчество.



Ще се насладим дружно на хубостта и благосъстоянието на фолклора от разнообразни райони на нашата страна, както и от Сърбия, Румъния, Унгария “ – сподели тя от сцената на Художествена изложба „ Никола Петров “. Заместник-кметът пожела на всички участници триумф и прикани жителите и гостите на старопрестолния Видин да посетят разнообразните прояви през трите фестивални дни.

През първия ден от „ Синия Дунав “ на сцената се изявиха певчески и танцови сформира от Видинския район, Враца и Варна, които демонстрираха благосъстоянието на българския фолклор. Във фестивала се включи и националният артист Цветан Захариев от гр. Дунавци.



Публиката имаше опция да се наслаждения на осъществяванията на известната румънска изпълнителка проф. Сица Новак от Турну Северин, която показа обичайни румънски фолклорни песни. За край на вечерта певицата Теодора зарадва своите фенове с осъществяването на македонски, тракийски и странджански песни.

На 2 септември (събота) фестивалът продължава от 10:30 ч. с детско куклено зрелище с добре познатия на видинската аудитория марионетист Теодор Борисов, а от 11:30 ч. е хоротеката за деца. Ще има и детска работилница от 11:30 ч. до 17:00 ч. От 16:30 ч. ще бъде проведена хоротека с фолклорен клуб „ Веселяци “. След това стартира концертната стратегия с присъединяване на сформира от България и чужбина. За поредна година на сцената ще се показа банатският отбор „ Фалмис “ към Дружеството на банатските българи в България. В 21:00 ч. е началото на концерт-спектакъла на ДФА „ Филип Кутев “.

Фестивалът е придружен от занаятчийски базар, където родни производители оферират огромно многообразие от ръчно направени артикули за дома, питиета, храни, сувенири, бижута, текстил и доста други неповторими произведения.

Организатори на „ Синия Дунав “ са Община Видин и Events Masters. Входът за всички прояви е свободен.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР