Над 150 млн. души в света имат проблеми със зрението

...
Над 150 млн. души в света имат проблеми със зрението
Коментари Харесай

Незрящи хора произвеждат филтри за автомобили

Над 150 млн. души в света имат проблеми със зрението и се нуждаят от отбрана на техните права. Това сподели в изявление за БГНЕС ръководителят на Управителния съвет на Съюза на слепите в България Васил Долапчиев.

Създаден през далечната 1921 година, съюзът скоро ще означи своята 100-годишнина.

„ Дълга и огромна е историята на организацията, ще би трябвало да предадем тази щафета на идващите генерации, които би трябвало да я приспособяват към новите действителности в България, Европа и света ”, акцентира Долапчиев.

Съюзът на слепите в България има богата история. Той е първата организация на хора с увреждания в Балканския район, а от основаването си до през днешния ден нито за момент не е прекратявала своето битие, без значение от историческите промени в нашата страна. Има две съществени задания – работа и достъп до информация.

„ В Агенцията за хората с увреждания има над 350 предприятия, само че в тях работят единствено 2500 души, от които 1500 са хора с увреждания. Ако прибавим и интегрираната форма на претовареност, 10% от хората в стопански дейна възраст, с друг тип и степен на увреждане, на практика работят в профилирана или нормална среда ”, сподели още Васил Долапчиев.

Днес действат единствено 3 предприятия за незрящи – в София, Плевен и Шумен.

„ Софийското ни дружество продължава да бъде профилирано в производството на филтри за мотори с вътрешно горене и филтри за вентилационни и климатични съоръжения. Второ произвеждане се разви доста през последните 10 години, бяха направени съществени вложения. Въведохме най-модерните технологии, а сега поставяме доста съществени старания да създадем още една значима инвестиция, която ще надвиши 400 хиляди лв. ”, изясни той.

„ Производството ни е познато и се употребява с доста сериозна оценка на качеството. Продуктите ни употребяват АЕЦ „ Козлодуй ”, доста лечебни заведения и лаборатории, тъй като произвеждаме филтри с най-голям клас на филтриране – 99,9(9)% ”, добави още той.

Според него предприятието за филтри, което дава работа на към 50 души, умерено може да бъде наречено „ номер едно ” в България, макар че се бори със сериозна конкуренция на вносни артикули от Турция и Европейски Съюз.

„ Стопанската активност не е главната. Неговата задача е да пази правата и ползите на хората с увреждания. В това си качество организацията е измежду най-активните. Имаме статут на национално представителна организация, приет с решение на Министерски съвет ”, акцентира Долапчиев. В това си качество организацията е член на Националния съвет – орган с консултативни функционалности към държавното управление, където на практика се образува националната обществена политика. „ Наши специалисти вземат участие в серия работни групи, в комитетите за наблюдаване на оперативните стратегии ”, напомни той.

Организацията развива още редица действия в региона на културата, науката и спорта.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР