Над 150 души се включиха в протеста за отварянето на

...
Над 150 души се включиха в протеста за отварянето на
Коментари Харесай

Над 150 души се включиха в протеста за отварянето на ул. „Орех“ във Варна

Над 150 души се включиха в митинга за отварянето на ул. „ Орех “ във Варна, който се организира тази заран пред постройката на Община Варна, съобщи кореспондент на Moreto.net.

„ Казусът е от към година, когато имаме утвърдени планове с позволение за градеж, влезнало в действие за създаване на ВиК по ул. „ Орех “ с изходни данни, дадени от Община Варна и от ВиК – Варна. След като прегражденията непринудено не са отстранени се стигна до заповед на кмета на регион „ Младост “ за авансово осъществяване на унищожаване на загражденията и освобождение на улицата. Последва обжалване от страна на притежателя на прегражденията. Върховният административен съд не е почел жалбата и е позволил авансово осъществяване на заповедта за срутване. Решението е от юли тази година. Към днешна дата преградите са към момента на място. Явно притежателят не желае да ги отстрани. Общината може би е безсилна, тъй като от февруари, когато бе издадена заповедта, нищо не се е случило “, разяснява Наталия Никова – проектант на комплекса и притежател на едно от жилищата там.
„ Частникът заградил улицата споделя, че е сложил загражденията, тъй като той е във притежание на парцела там и е в правото си. Надяваме се Общината да си свърши отговорностите и да отвори улицата, която ще освободи трафика в целия квартал. В момента притежателят на оградите минава със служебни бусове през велоалеи и тротоари като споделя, че няма друга опция, а той самичък си е затворил пътя. Няма различен вид за създаване на канализацията “, сподели още Никова.
Стана ясно още, че земята, върху която е улицата, е благосъстоятелност на притежателя на имота, върху който се строи комплекса. Според кадастъра трасето е несъмнено за второстепенна улица.

По време на митинга от Общината оповестиха, че в границите на деня ще се пристъпи към срутване на прегражденията, което ще бъде за сметка на притежателя. Действително тежка техника се появи на място още преди обяд, съпроводена от съществено полицейско наличие.

Да наблюдава осъществяването на заповедта на място пристигна и кметът на регион „ Младост “ Христо Христов. Собственикът на оградите обаче се бе погрижил да провежда жива верига със чиновници във компанията, която действа във въпросния имот край ул. „ Орех “.

Пред защитните на прегражденията имаше сложена даже бодлива тел. Последваха диалози сред участниците в разногласието. Бе връчена втора заповед за почистване на оградите. Този път важаща за цялата улица. Не след дълго стана ясно, че предварителното й осъществяване е обжалвано пред Административен съд. Произнасянето по проблема би трябвало да се случи до 15.30 часа през днешния ден.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР